Sök ikon

Klarna planerar Tink-dödare – filar på ny tjänst för vår privatekonomi

Artikel bild
Sebastian Siemiatkowski, Klarnas grundare och vd. Högra, övre hörnet: Qapital-grundarna. Högra nedre hörnet: Tink-grundarna.

Här är Sebastian Siemiatkowskis nästa drag. Nu vill Klarna ta ett grepp om svenskarnas plånböcker och privatekonomi, kan Breakit avslöja.


Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Betalbolaget Klarna överväger att lansera en tjänst för svenskarnas privatekonomi, enligt Breakits källor. Arbetet sker just nu i tysthet på Klarna. 

Enligt Breakits uppgifter handlar det om en tjänst som direkt skulle konkurrera med bolag som Tink och Qapital. 

”Man ska kunna betala räkningar, göra budget och följa upp sin budget. Det låter väldigt mycket som Tink”, säger en källa med insyn. 

Tjänsten är fortfarande i en prototyp-fas.

Klarna vill inte kommentera uppgifterna.

Betalbolaget Klarna grundades 2005 av Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson. Från början handlade bolagets affärsidé om att låta e-handlare ta betalt via faktura. 

Över tio år senare har bolaget svällt till en betalaktör i jätteformat, med ett flertal tjänster framför allt riktade till företagsmarknaden.

Omsättningen 2015 landade på 2,7 miljarder kronor.

Nästa stora steg är att utmana storbankerna, som skär guld med täljkniv på sitt järngrepp över svenskarnas lönekonton, bolån och sparande. 

Hösten 2015 lämnade Klarna in sin ansökan om banktillstånd. Det är ännu inte i hamn. Draget att att lansera en tjänst för kundernas privatekonomi skulle kunna vara ett logiskt steg för att redan nu påbörja arbetet med att göra Klarna till ett attraktivt val för privatpersoner. 

Redan i dag kan den som kopplar sitt bankkonto till tjänsten ”Mitt Klarna” betala fakturor med ett klick. I den planerade tjänsten för privatekonomi ska svenskarna, enligt Breakits källor, kunna göra motsvarande med räkningar. En liknande lösning finns i dag från den digitala brevlådan Kivra. 

Blickar man längre fram i tiden väntar jaktsäsong för bankutmanarna. I januari nästa år införs nänmligen PSD2-direktivet i EU:s medlemsstater. 

Det innebär bland annat att fintech-utmanare kan skapa tjänster som direkt kan kopplas till kundernas bankkonto. Konsekvenserna kommer troligen att bli en uppsjö av nya tjänster. En smärre finansiell revolution väntar.

Enligt Breakits medgrundare och produktchef ska Klarnas nya satsning inte bara är ett hot mot startups, utan även mot de traditionella bankjättarna. Ta del av hela hans nyhetsanalys här.

Läs mer