Internet of things (IOT), eller uppkopplade prylar, har varit en snackis i över ett decennium. För konsumenter byggs det mängder med olika smarta hemmet-hubbar och glödlampor som kan styras från mobilen. Så sent som idag släppte exempelvis Ikea en ny smart lamp-app.
Stockholmsstartupen Evothings är ett av bolagen som trodde sig ha hittat en potentiell lönsam nisch inom det hajpade segmentet. Bolaget har tagit fram ett apputvecklingsverktyg som gör det lättare för utvecklare att bygga appar – utan att alltid behöva börja från scratch med att koppla ihop hårdvara och sensorer till molnet.
Men ekonomiskt har det inte lyft för bolaget. I januari kunde Breakit rapportera att bolagets kassa börjat sina. Ägarna sköt då till 500.000 kronor, samtidigt som vd:n Karin Edström lämnade sin post.
Nu har bolaget till slut kastat in handduken och skickat in en konkursansökan, visar handlingar Breakit tagit del av.
“För mig är det väldigt ledsamt. Jag har jobbat med det här varje dag i nästan fyra år”, säger grundaren Alex Jonsson.
Han är doktor i datavetenskap vid KTH och ligger bakom den tekniska plattformen.
Vad händer med bolaget nu?
“Nu måste vi få våra ankor i rad och se vilka i teamet som har råd att fortsätta och vilka som måste söka en anställning. Det finns något vackert i detta också, att plattformen kommer att leva vidare oberoende av bolaget”, säger han.
Evothings har nämligen valt att släppa själva plattformen som öppen källkod, vilket gör att de ca 20.000 utvecklarna som använt systemet kan fortsätta underhålla och använda det.
Trots allt som har satsats i Evothings verkar inte Alex Jonsson ångra att han startade bolaget.
“Det här är väsenskilt från att ha ett nio till fem-jobb på Ericsson. Vi har fått extremt mycket gjort. 20.000 utvecklare har tagit fram en uppsjö av appar med Evothings och det är till och med en universitetsutbildning där man utnyttjar vår plattform. För mig är det inte helt nattsvart”, säger han.
Under åren har Evothings tagit in ungefär 10 miljoner kronor i riskkapital, från bland anant statliga Almi invest.
Hur stora skulder och tillgångar som finns i bolaget är oklart än så länge.
2015 redovisade bolaget en nettoomsättning på 350.000 kronor och en förlust på drygt 4 miljoner kronor.