Sök ikon

IOT-expert om Googles nya Brillo: "Man försöker muta in försäljning"

Artikel bild

Nu vill även Google göra ditt hem smart och i går presenterades det nya operativsystemet Brillo. Men Sveriges ledande Internet of Things-expert, Magnus Melander, är skeptisk.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

sara@breakit.se

Reporter

Det operativsystem för The Internet of Things som Google hittills varit ganska så tysta kring presenterades på deras utvecklarkonferens Google I/O på torsdagen.

Operativsystemet heter Brillo och är en avskalad version av Android som kan installeras på enheter med lågpresterande hårdvara som stödjer Wi-Fi och Bluetooth Low Energy.

Det gör att det blir lättare för utvecklare att tillverka prylar för det smarta hemmet – alltifrån smarta lås, till glödlampor och sensorer.

Liksom Apple vill Google förstås att alla utvecklare och tillverkare ska arbeta med just deras teknologi och produkter. Man kan alltså säga att satsningen är ett försök att bli standarden när det kommer till sakernas internet.

“Man försöker muta in framtida försäljning genom att fånga utvecklarna. Det handlar om att i framtiden ha så mycket marknadsandelar som möjligt, men det är ingen som tror att alla kommer att använda enbart Brillo eller enbart Apple”, säger IOT-experten Magnus Melander, som bland annat har grundat Swedish M2M Service Enablers, SMSE.

Nej, att tro att Google ensamt skulle kunna styra ett helt hem är förstås helt orimligt. Inom ett företag kan man förvisso tänka sig att alla använder sig av Windows, men i villan eller lägenheten vill man kunna köpa den spis eller ett kylskåp vars funktion och design man gillar.

“Folk har ju inte ens hushållsmaskiner av samma leverantör så det faller på sin egen orimlighet. Jag struntar i om någon använder Android som system eller inte, det är en ickefråga. I hemmet har du gamla och nya saker huller om buller och så kommer det fortsätta vara”, säger Magnus Melander.

Google presenterade även kommunikationslagret Weave men utan att ge så mycket tekniska detaljer. Det verkar vara en uppsättning API:er, applikationsprogrammeringsgränssnitt, som underlättar utvecklandet av applikationer som kommunicerar mellan Brillo-enheter, Cloud och smartphones.

“En förutsättning för smarta fastigheter är standardiserad infrastruktur och API:er och när vi vet mer om Weave kan det mycket väl vara så att det något som många aktörer kan samlas kring, men det är för tidigt att säga idag”.

Brillo-produkter eller inte – smarta hem och fastigheter är med säkerhet framtiden. Och då pratar vi inte om science fiction-scenarion a’la köksbord som känner igen ingredienser eller recept på smart phones som får spisen att gå i gång.

“Sådana exempel tycker jag ger ett löjets skimmer över hela diskussionen. Det finns många säkerhets-, energi- och miljörelaterade frågor som rör hemmet men även underhåll av fastigheter som är väldigt väsentliga att prata om. Om man till exempel kan koppla upp ett kylskåp som talar om för oss att något är fel innan det går sönder kan man spara mycket pengar, resurser och problem”, säger Magnus Melander.

Ett annat viktigt område är hälsa och sjukvård. I framtiden kommer troligtvis allt fler gamla och sjuka behöva tas om hand i sitt ´ hem.

“Problem som att gamla människor trillar och blir liggandes i sina hem är enkla att lösa rent tekniskt om man bara vill”.

En bit in på 2000-talet är det inte tekniken som är kärnfrågan. Vi kan redan åstadkomma allt möjligt och lite till – istället står vi inför affärsmässiga problem och runt hörnet väntar även frågor kring säkerhet och integritet.

“Jag har jobbat i 9 år på Apple och är lite färgad men när det har rapporterats om virus och maskar på de olika plattformarna så ligger Android sällan bra till. Det kommer komma en period när vi på allvar behöver titta på säkerhet och integritet. Hade jag varit på Googles konferens hade jag räckt upp handen och frågat hur de tänker kring det”, säger Magnus Melander.

Brillo och Weave släpps under det tredje respektive det fjärde kvartalet.

Läs mer