Sök

Tvingades bo på mammas bäddsoffa – för att ha råd att driva sin startup

Lovely of SwedenTellus newsStartuplivets baksida

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Entreprenörerna Sam Strandberg och Ian Geire har gjort olika ekonomiska uppoffringar för att kunna satsa på sina företag.
“Folk säger att det aldrig är bra timing att starta företag. Det är bullshit. Det finns tidpunkter som är mycket sämre än andra”, säger Ian Geire.

I Breakits artikelserie #StartuplivetsBaksida lyfter vi fram den oglamorösa sidan av att dra igång en startup. I en enkät där över 50 av sveriges främsta startupgrundare har svarat uppgav över 60 procent att de inte tog ut någon lön första året.

Bostadssituationen i storstäderna har också blivit ett problem för flera av entreprenörerna. Fyra av tio uppger att de har haft svårt att få bolån.

Sam Strandberg har förstahandserfarenhet med hur svår bostadssituationen i Stockholm kan vara.

Hans startup Tellus news sitter idag på Handelshögskolans inkubator SSE Business lab och Sam Strandberg började jobba med företaget direkt efter studierna, hösten 2015.

“Eftersom jag inte pluggade längre kunde jag inte stanna kvar i studentlägenheten. Samtidigt flyttade min mor till Stockholm från Leksand. Då fick jag bo på hennes bäddsoffa, fram till för två veckor sedan”, säger han.

Att flytta hem var ett led i att spara så mycket som möjligt. Han levde helt på uppsparade medel. Någon ekonomisk kris hamnade han aldrig i men den ekonomiska pressen var ändå ständigt närvarande.

“Nu är det väl bättre än för ett år sedan i alla fall. I mars 2016 hade jag ingen som helst lön och ingen aning om när jag skulle kunna tänkas få det. Hade jag inte hittat en lösning då hade jag inte haft en enda spänn kvar vid mitten av sommaren”, säger han.

Sam Strandberg har läst en kandidat i ekonomi vid handels. Det svider onekligen lite att inte ha samma levnadsstandard som de tidigare studiekamraterna.

“Det var ingen särskilt attraktiv tillvaro. Att bo på mammas bäddsoffa, samtidigt som man inte vet om eller när man kan komma närmare att få ett eget boende, gjorde att man ifrågasatte valet vid flera tillfällen”, säger han och fortsätter:

“Känslan var: ‘Nu har jag pluggat i tre år och det är här jag är. Är jag helt ute och cyklar?’”

Han medger samtidigt att det var en tillgång rent ekonomiskt att ha möjligheten att bo hemma. Den möjligheten finns inte för alla entreprenörer. Då får man hitta andra lösningar.

Ian Geire, grundare av e-handlaren Lovely of sweden, har två barn som han och sambon måste försörja.

För att få allt att gå ihop jobbar han därför som bergsförstärkare varannan vecka.

“Då är det att gå till jobbet kl 22 och komma hem 7 på morgonen. Då jobbar jag sju dagar i streck så”, berättar han.

“När man kommer hem från nattjobbet måste man få lite sömn sedan vaknar jag lagom till att hämta den äldsta på dagis. Efter det är det dags att jobba med företaget innan nästa skift.”

På företaget gör han allt själv. Det är han som är kundservice, lagerarbetare, vd och sociala medier-redaktör.

Trots den hårda tillvaron med dubbla jobb finns det inte en tanke i honom att lägga ned projektet.

“Visst är det väldigt jobbigt här och nu men det blir bättre snart. Vi växer för varje dag och jag ser det som att om jag inte ger det här 100 procent nu ger jag det inte en riktig chans”, säger han.

I Ian Geires historia blir det tydligt att det finns en krock mellan familjelivet och entreprenörslivet. Han medger att han missar en hel del av sina barns uppväxt.

“Jag löser det genom att välja kvalitet istället för kvantitet. Då kan jag ta en dag där jag släpper allt med företaget och bara fokuserar på familjen”, säger han.

“Folk säger att det aldrig är bra timing att starta företag. Det är bullshit. Det finns tidpunkter som är mycket sämre än andra. Bor du hemma kan du ta helt andra risker än om du ska försörja en familj. Det tär på relationen och familjen. Utan min sambo hade jag aldrig klarat det här”, säger han.

Har du liknande erfarenheter att dela med dig av? Använd hashtaggen #Startuplivetsbaksida i sociala medier – eller mejla oss på tips@breakit.se

STARTUPLIVETS BAKSIDA

Entreprenörer ses som vår tids rockstjärnor. Men i själva verket är livet som egenföretagare ofta slitsamt och utan lön för mödan. I artikelserien Startuplivets baksida rapporterar Breakit om de tuffa delarna av entreprenörslivet. Erfarna företagare vittnar om ångest, enorm stress, kärv privatekonomi, förstörda relationer och om misslyckade satsningar. Läs alla delarna i serien här.

Läs mer