Sök

Tech-grundarna vittnar: Så lite pengar tjänar du när du drar igång en startup

Startuplivets baksida

Den ekonomiska pressen kan vara stenhård. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT samt Gorm Kallestad/NTB.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

De drömmer om att förändra världen, bygga något stort och att få vara sin egen chef. Men många startup-grundare lever osäkert och offrar mycket på vägen, visar Breakits undersökning.

Stjärnentreprenörer som Daniel Ek, Stina Ehrensvärd, Sebastian Siemiatkowski och Sara Wimmercranz är på väg att bli vår tids rockstjärnor. Många vill gå i deras fotspår och testa lyckan som entreprenör. 

Men hur glamoröst är det att vara startup-grundare - egentligen? Den frågan belyser vi nu i vår artikelserie "Startuplivets baksida" . 

Idag kommer vi att fokusera på den ekonomiska aspekten av entreprenörsskapet. 

Varje vecka rapporterar vi på Breakit om olika techbolags ekonomiska framgångssagor. Men att tjäna pengar är inte den främsta drivkraften för svenska startup-grundare, visar Breakits enkät som drygt 50 entreprenörer bakom några av Sveriges snabbast växande startups besvarat.

• På första plats kommer istället viljan att "bygga något eget”.

• På andra plats kommer viljan att göra samhället bättre.

• På tredje plats kommer drivkraften att vara sin egen chef.

• Först på en fjärde plats listas möjligheten att tjäna pengar.

Många av entreprenörerna som svarat på enkäten har valt att lämna kommentarer till frågorna. En skriver angående drivkraft:

“Jag hade en idé som var för bra för att inte göra något av. Fast det tog ett år av vånda innan jag insåg att jag måste satsa”.

Andra nämner att friheten har varit viktig.

När det kommer till den egna plånboken ser det första året som grundare ut att ha varit knapert för en majoritet av de svarande.

• 63 procent av de svarande i enkäten tog ut noll kronor i lön under hela den perioden.

• En tiondel tog ut 5.000-10.000 kronor i månaden, en tiondel 10-20.000 och ytterligare en tiondel 20-30.000 kronor.

Bostadsmarknaden är en återkommande fråga i startupbranschen i Stockholm, som uppenbarligen inte enbart drabbar anställda på de stora techbolagen utan även grundare.

Hela 40 procent av startup-grundarna som svarat i Breakits undersökning har haft svårt att få bolån hos banken på grund av att de startat eget.

“När man satsar alla sina sparpengar i bolaget, och samtidigt sänker sin lön rejält, säger det sig självt att banken inte är sugen på att låna ut pengar. Då återstår alternativet att hyra, vilket i Stockholm innebär att mer än halva inkomsten går till boendet”, svarar en entreprenör.

En annan uppger att hen bor ihop med sin sambo i en bostadsrätt och att det annars “inte hade gått” att driva eget.

“Bankerna tittar endast på lön och skiter i om bolaget har en möjlighet att lyckas”, svarar hen. 

En annan konstaterar att det varken går att få lån eller hyreskonktrakt som nybakad entreprenör utan inkomst. 

Men det är inte bara ekonomin som är pressad för många startup-grundare. Många upplever också att både den fysiska och psykiska hälsan har blivit sämre sedan de startade eget. Läs mer om det här.

Läs också om vilka ekonomiska uppoffringar entreprenörerna  Sam Strandberg och Ian Geire har fått göra. 

STARTUPLIVETS BAKSIDA

Entreprenörer ses som vår tids rockstjärnor. Men i själva verket är livet som egenföretagare ofta slitsamt och utan lön för mödan. I artikelserien Startuplivets baksida rapporterar Breakit om de tuffa delarna av entreprenörslivet. Erfarna företagare vittnar om ångest, enorm stress, kärv privatekonomi, förstörda relationer och om misslyckade satsningar. Läs alla delarna i serien här.

Läs mer