Sök ikon

Pensiono startar försäkringsbolag – backas upp av Spiltan

Artikel bild
Mattias Fellenius och Nicklas Hellberg. Foto: Press. Bakgrundsfoto: Hasse Holmberg/TT

Jämförelsesajten Pensiono hjälper folk att hitta så billigt pensionssparande som möjligt. Nu startar man ett eget försäkringsbolag – och får in Per H Börjessons investmentbolag Spiltan som ny ägare.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

Pensiono började som en ren jämförelsesajt för det som kallas fribrev – det vill säga en pensionsförsäkring där premiebetalningen har upphört (se faktaruta längs ned för ytterligare förklaring).

Nu förbereder bolaget för nästa steg och startar ett eget försäkringsbolag för fribreven där kunderna kan öppna egna konton, under namnet Svenska Fribrevsbolaget.

“Vi fick bevis på att det saknas ett försäkringsbolag som kan ta emot fribrev. Det finns andra som gör det men de är inte anpassade för det. Nordnet och Avanza exempelvis är i grunden gjorda för aktiehandlare och vänder sig till dem. Det är inte så många som sitter och handlar med sina pensionspengar varje dag”, säger Mattias Fellenius, medgrundare av Pensiono och Svenska Fribrevsbolaget.

Utöver Nordnet och Avanza finns en rad traditionella spelare som Länsförsäkringar, Nordea och Folksam. Mattias Fellenius räknar med att konkurrera ut de gamla jättarna genom att inte ta någon kontoavgift.

“Försäkringsavgiften på privat fondpensionssparande idag ligger på i snitt 0,96 procent. 330 miljarder ligger i privata pensionsförsäkringar och i princip allt är fribrev. Med ränta på ränta effekt blir den där procenten mycket pengar. Vi säger så här: ’välj vilken fond du vill men flytta i alla fall pengarna till ett konto utan avgift”, säger han.

Han och medgrundaren Nicklas Hellberg fick in 24 miljoner kronor från sina ägare för att bygga upp stommen till försäkringsbolaget. Nu finns alla bitar på plats och bolaget vänder sig nu till allmänheten genom crowdfundingplattformen Pepins för ytterligare kapital.

“Vi har fortfarande 17 miljoner i kassan så vi är rätt välfinansierade. Som försäkringsbolag måste man ha ett grundbelopp som bara står på kontot. Där behöver vi 36 miljoner”, säger Mattias Fellenius.

Totalt siktar bolaget på att ta in 39-44 miljoner kronor. Redan innan kampanjen på Pepins går live har man säkrat 13 av miljonerna. En av investerarna är Per H Börjessons riskkapitalbolag Spiltan.

“Vi är glada över investeringen från Spiltan då vi delar värdegrund. Per Håkan (Börjesson reds. anm.) har jobbat mycket för att få upp medvetandenivån hos folket på det här området. Vår största konkurrent just nu är omedvetenheten hos personen på gatan”, säger Mattias Fellenius.

”Det mest krångliga i det svenska pensionssystemet är alla fribrev i gamla tjänstepensioner. En vanlig anställd har ofta 8 fribrev i olika försäkringsbolag som när det gäller mindre belopp kan innebär att pensionskapitalet helt försvinner innan pensioneringen med höga fasta avgifter och dålig förvaltning. Det är därför glädjande att kunna investera i ett nytt försäkringsbolag som innebär att man kan samla fribrev i ett bolag med lägre kostnader och bättre förvaltning som ger stora fördelar för kunderna” säger Per H Börjesson i ett uttlåtande.

Spiltan har genom en investering på 6 miljoner kronor köpt närmare 4 procent av bolaget. Det ger hela Pensiono en värdering på ungefär 150 miljoner kronor.

Utöver Spiltan har även de befintliga ägarna, som riskkapitalbolagen Lannebo & Partners och East Capital.

Spiltan är även storägare i Pepins och handelsplatsen Alternativa listan, som är en del av Pepinsgruppen.

Pensiono-aktien kommer att börja handlas på Alternativa ett år efter investeringsrundan.

Vad är fribrev?

# När man börjar på ett jobb får man oftast en tjänstepension. Där betalar arbetsgivaren in ett fast belopp varje månad fram tills du slutar.

# När arbetsgivaren slutar betala in till pensionsförsäkringen blir försäkringen istället privat och du har rätt att flytta pengarna till ett annat försäkringsbolag. När rätten uppstår kallas den uppsparade summan för ett fribrev.

# De flesta försäkringsbolag tar en kontoavgift för att du pensionssparar hos dem. Därför finns det anledning att jämföra – inte bara vilka fonder pengarna sparas i – utan vilket försäkringsbolag du har ditt konto hos.

Läs mer