Bolag med enbart manliga grundare sväljer en förkrossande andel av allt riskkapital inom den svenska techsektorn. Det var slutsatsen när Breakit i somras kartlade vilka företag som får ta del av riskkapitalisternas miljonregn.
Vad det beror på är svårt att säga med säkerhet. Dels handlar det om att fler män än kvinnor i dagsläget driver techbolag.
Dels kan problemet också finnas hos riskkapitalisterna, då det finns en mansdominans när det kommer till de som tar själva investeringsbesluten.
”Man gillar folk som är som en själv, män gillar män och kvinnor gillar kvinnor. Det är sådana saker som förstärker obalansen. Tyvärr är det så – det är en utmaning både ur ett politiskt perspektiv och för hela samhället att bryta de barriärerna”, sade till exempel Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski.
I dag släpper stiftelsen Allbright en rapport helt inriktad på jämställdheten på de svenska riskkapitalbolagen som riktar sig mot uppköp av bolag.
Det är nedslående läsning.
15 av 18 granskade bolag – stora riskkapitalbolag inom buyout-sektorn – är totalt mansdominerade i toppen. De har inte en enda kvinna som partner.
Ytterst få kvinnor finns i den utvalda kretsen av delägare.
Gällande de som styr var pengarna hamnar, investeringsteamen, ser siffrorna bättre ut. Det är dock långt från varannan damernas.
Allbrights vd Amanda Lundeteg riktar hård kritik mot riskkapitalbolagens kultur.
”Förklaringarna till frånvaron av kvinnor stavas snäv syn på kompetens och en omogen mytbildning. I ett flertal av drygt 30 intervjuer målas en bild av ett livsstilsjobb oförenligt med tankar om familjebildning och fritid upp. En effektiv myt att upprätthålla för att mota bort kvinnor i familjebildande ålder från branschen, men långt ifrån sanningen om vi lyssnar på de fåtal kvinnor som gjort karriär”, skriver hon i rapporten.
En sak är dock säker, kvinnorna finns därute i techsektorn. Spana in denna lista över Nordens 50 mest inspirerande kvinnliga tech-kvinnor.