Sök

Varmt mottagande för Equilab – bolaget bakom "Runkeeper för hästar"

EquilabHästar

FOTO: TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Varför finns det så många appar för löpare men inga för ryttare? Det frågade sig grundarna till Equilab, som nu har lockat 13.000 användare till sin tjänst som kartlägger hästars rörelser.

När Trollhättebon Per Eriksson skadade sig under träning blev han tvungen att sluta träna triahtlon. Han började rida i stället, men saknade en app för att mäta sin prestation.

Det ledde till att han byggde en första version av appen Equilab, som lanserades i september 2016.

“Per är ju teknisk fysiker så han klarade att bygga tjänsten, men han hade inte byggt något bolag tidigare. Därför tog han kontakt med mig, som hade erfarenhet som entreprenör”, säger Adam Torkelsson, medgrundare till företaget.

De hittade en tredje affärspartner i form av ryttaren och entreprenören Therese von Hackwitz – och så var grundarteamet klart. I september 2016 lanserades en betaversion.

“Vi lade ut ett inlägg på Facebook och väntade oss typ 300 användare. Det blev 4.000 över en natt. Det var ju en betaversion med en del buggar, vilket vi har varit tydliga med hela tiden, men ändå vill folk använda appen. Det är faktiskt väldigt kul”, säger Adam Torkelsson.

Appen använder mobilens sensorer för att mäta hästens rörelser, gångart, steglängd och hur ryttaren belastar de olika sidorna på hästen. Det hjälper ryttaren att maximera sin utveckling och minska skaderisken för hästen, enligt Equilab.

Bolaget har hittills inte tagit in något externt riskkapital. Däremot har hästappen fått totalt 800.000 kronor i offentliga bidrag, från Västra götalandsregionen, Jordbruksverket och, kanske något oväntat, även Sveriges rymdinkubator. Hittills har 13.000 användare laddat ner appen och använt den åtminstone en gång.

Bolaget har än så länge inga intäkter men planerar att i framtiden tjäna pengar på en premiumversion av appen.

“Vi kan hitta mönster i datan och ge dig tips på hur du kan förbättra din ridning. Det kommer vi att ta betalt för”, säger Adam Torkelsson.

Bolagets plan är nu att lansera en första färdig version av appen, till skillnad från den beta som ligger ute nu.

“I nästa steg är planen är att gå ut i Europa, till länder som Tyskland och England där det finns många ryttare. Vi kommer förmodligen att ta in mer finansering också”, säger Adam Torkelsson.

Hästbranschen är än så länge ganska oexploaterad vad gäller digitala företag, även om den nu har börjat vakna till liv vad gäller bland annat e-handel med hästprylar. Det finns dock rejäl kommersiell potential, eftersom det finns 500.000 ryttare bara i Sverige och 90 miljoner globalt.

Appar och e-handelsbutiker för personer med relativt dyra specialintressen har blivit en het nisch. Digitala tjänster för såväl jaktintresserade som fiskenördar växer starkt, eftersom betalviljan är hög och målgruppen ofta är väldigt engagerad i sin fritidssyssla.

Läs mer