Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Zlatan går in i Challengermode – som vill göra alla till supergamers

Artikel bild
Zlatan Ibrahimovic fortsätter att investera i unga techbolag. Foto: Pressbilder.

Efter spelstudion Isbit – här är Zlatans nästa techinvestering. Fotbollsstjärnan finns bland investerarna när gamingplattformen Challengermode fyller på kassan.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Att e-sportens stjärnor (e-sport är alltså att tävla i olika former av datorspel) tjänar massiva summor pengar när de vinner stora turneringar är välkänt

Men för oss vanliga dödliga finns få möjligheter att tävla som proffsen på ett enkelt sätt. 

Det vill startupen Challengermode, grundad 2014, ändra på. Deras plattform låter vem som helst tävla om pengar i de stora spelen. 

Målet: att skapa en av de ledande plattformarna för e-sport i världen.

Nu har Challengermode säkrat sin andra finansieringsrunda, kan Breakit berätta. Totalt tar bolaget, enligt egen uppgift, in 1,3 miljoner dollar. Det motsvarar omkring 11,5 miljoner kronor.

Bland investerarna finns ingen mindre än Zlatan Ibrahimovic.

”Vi ser nu att nästa våg av e-sport håller på att bli mainstream runt om i världen. Vi är väldigt glada över de investerare som har valt att ansluta sig till oss för att skapa verktyg som låter spelare och varumärken blomstra i detta snabbväxande fält”, säger Robel Efrem, vd för Challengermode i en skriftlig kommentar.

Fotbollsstjärnan Zlatan har sedan tidigare investerat i spelstudion Isbit games, där även miljardärfamiljen Lundins riskkapitalbolag Back in black har klivit in.

Också i Challengermode följs Lundinsfären och Zlatan åt. 

Back in black, Vostok new ventures vd Per Brilioth och Lundin petroliums ex-vd Ashley Heppenstall finns bland de tidigare ägarna i bolaget. 

I den nya rundan går både nya och befintliga investerare in i Challengermode. Hur mycket Zlatan investerar vill Robel Efrem inte avslöja. 

”Det har jag ingen kommentar till”, säger han när Breakit når honom på fredagsmorgonen. 

Vad betyder det för er att få ett namn som Zlatan som investerare?

"Vi har många bra investerare. Men det är givetvis kul i och med hans förståelse för det vi gör".

Vad ska ni använda pengarna till?

"Att exekvera på vår roadmap samtidigt som vi skalar upp antalet tävlingar och turneringar som vi kör med externa e-sport-organisatörer och varumärken".

För spelarna vill Challengermode skapa en spännande tävlingsupplevelse. Men bolaget vill också på sikt bli en viktig partner för spelindustrin.

Analysen är att allt fler speltillverkare släpper sina produkter gratis, "free to play", med möjligheten att istället betala för funktioner i själva spelet. Genom att integrera sina spel med Challengermodes plattform ska speltillverkare kunna få en andel av omsättningen som genereras där. 

Under sitt första räkenskapsår, som sträcker sig från november 2014 till mars 2016 omsatte bolaget 794.000 kronor med ett rörelseresultat på -1,4 miljoner. 

Nu är siktet inställt på att bygga en global plattform. 

Sugen på mer läsning om e-sport? Missa inte Breakits stora helgintervju med CS-legendaren Emil "Heaton" Christensen.

Läs mer