Sök

"Jag var naiv – och förlorade både pengar, vänner och relationer"

Wellstreet-grundaren Mikael Wintzell.

Breakit

Breakit

Karriären började med att han byggde menyer åt lokala pizzerian och fick betalt i hamburgare. Nu pratar Wellstreet-grundaren Mikael Wintzell ut om åren på Klarna - och hur han som 21-åring försatte sig i mångmiljonskuld.

Mitten av 00-talet. I en monter på en branschmässa står Mikael Wintzell och säljer in en B2B-plattform.

Samtidigt driver han ett annat bolag vid sidan om, med idén att svenska konsumenter ska kunna handla i vilken butik de vill på faktura eller via delbetalning mot sitt personnummer. 

På samma mässgolv finns Sebastian Siemiatkowski, som då hade dragit igång en snarlik tjänst. Men det fanns en avgörande skillnad.

“Jag var hundra procent klar över att det här bara skulle ske i fysisk butik, där volymerna fanns”, säger Mikael Wintzell.

Wintzells konsumentkredittjänst såldes vidare som ett infrastrukturbolag till en detaljhandelskedja. För Sebastian Siemiatkowski och det som skulle bli Klarna väntade en annan resa. I det bolaget skulle Mikael Wintzell flera år senare kliva in som Tysklands-chef.

Där och då var Mikael Wintzell dock övertygad om att Siemiatkowskis konsumentkreditidé, som var riktad mot e-handeln, var att “springa efter småsmulor”.

I dag förundras han över hur fel ute han var.

“Det värsta var ju att vårt system var webbaserat. De fysiska butikerna gick in på en webbsida och gjorde köpet mot vårt system. Men i min värld fanns inte ett styng av oro”.

Entreprenörsbanan började redan när han var i 13-årsåldern.

“Min pappa har alltid varit väldigt teknikintresserad och var tidig med datorer som Commodore 64 och därefter 286:or och 386:or. Med det kom lite publishing tools och det blev att jag gjorde menyer åt lokala pizzerian och fick betalt i hamburgare och så där”, säger han.

Han har vid tidigare tillfällen sagt att han inte tål lathet. En inställning han delvis tror kommer från just hans pappa. Samtidigt beskriver han uppväxtmiljön som “väldigt icke-närig”.

Det handlade kanske snarare om principer. Lampan släcktes först när jobbet var klart.

“Jag hjälpte pappa att serva apparater till interkomsystem. Efter att vi lagat dem gjorde vi alltid rent dem med sprit, ofta sent på kvällarna. Själv hade jag bara velat lägga dem i lådan – de var lagade och det var det kunderna betalade för. Men för honom var det någon form av lathet att inte kunna göra det där extra, och det är något som har präglat mig. Det handlar inte bara om att komma över marginalen utan att också göra saker med stolthet. Det här var aldrig något som pappa tog extra betalt för.”

Några år senare, under gymnasietiden, satt han i föräldrahemmet på Orust och byggde hemsidor. Ett extraknäck som ibland gjorde att han kunde fakturera 40.000 kronor i månaden. 

“Jag är väldigt klar över att det inte var för att jag var unikt bra, utan för att marknaden i princip inte fanns då", säger han.

Pengarna som han drog in spenderade han på otaliga helger i Norge där han åkte snowboard. Det var också det intresset som gjorde att han kastade sig in i detaljhandelsvärlden redan innan han fyllt 20.

Vid ett tillfälle befann han sig av en slump i den skidsportbutik i Göteborg som sponsrade honom med utrustning samtidigt som ett par investerare var där och pratade med den dåvarande ägaren. Han överhörde konversationen. 

“Då säger en av dem att 'det är väl inte värre än att vi lånar ut en tia'. Det var ett begrepp jag aldrig hade hört tidigare. Jag gick och funderade länge på den där tian och efter par timmar insåg jag att det var den kanske coolaste förkortningen jag hört i mitt liv  att det var tiotusen. Där trollbands jag nog av den fantastiska världen det verkade vara att göra affärer.”

Åren som följde beskriver han som en “crash course i retail”. Mikael Wintzell gick in med egna pengar och blev vd i bolaget som tidigare hade sponsrat honom. Det blev ett par bra år innan ekonomin började gå utför i den företagsgrupp där bolaget ingick.

När företagen gick i konkurs stod han som 21-åring ensam med miljonskulder och stora privata problem.

“Jag var oerhört naiv. Jag hade inte lärt mig någonting om hur den här världen egentligen fungerade. Hur fungerar ett aktiebolag? Hur fungerar regler, lagar och ansvar? Jag lånade pengar på mitt föräldrahem och hoppade in i styrelser och visste inget om bokföring eller bokslut. Jag förlorade pengar, vänner och relationer. Jag betalade ett högt pris på alla sätt och vis – och gjorde nog alla fel man kan göra”, säger han.

Erfarenheter som han dock har nytta av idag. Sedan han och Sïmon Saneback startade investmentbolaget Wellstreet i fjol har Mikael Wintzell investerat i 36 startups. 20 av dem sitter i Wellstreets lokaler på Kungsgatan i Stockholm.

“Att vi sitter så här gör att vi kan kan hålla möten på en timme, tio minuter, en kvart. Jag är igenom kanske sex, sju bolag per dag med småsaker här och där. Det blir väldigt agilt. Det är egentligen som ett stort moderbolag med en massa dotterbolag eller divisioner.”

När han beskriver idén bakom Wellstreet – där allt som investeras är hans egna pengar – låter det nästan som filantropi. Han säger sig hellre göra rätt för sig än att tjäna en extra krona.

“Vi vill tjäna pengar, men rätt pengar”, säger han.

När Mikael Wintzell till slut hoppade på Klarna-tåget 2011 var det bolagets Tysklands-etablering som blev hans stora projekt.

“Vi byggde ett magiskt fint bolag på den marknaden”, konstaterar han.

Men med framgångarna kom personliga uppoffringar, inte minst med tanke på att jobbet innebar över 200 resdagar per år.

“Det behövde byggas kultur och arbetet behövde ledas från fronten. Det tror jag att jag var helt rätt människa att göra. Sedan måste det underordnas någon form av struktur – och jag hade förmånen att omge mig med människor som kunde bygga en långsiktig organisation därefter", säger han.

Breakit har tidigare rapporterat om en rad chefsavhopp från Klarna. Mikael Wintzell tror att dagens Klarna skulle må bra av större öppenhet.

“Det är klart att man har oerhört mycket kvar att bevisa eftersom man hela tiden flyttar fram målet och ambitionen. Kommer USA att flyga? Kan man höja värderingen? Men i grund och botten handlar det om: Är man en bra arbetsgivare? Är det ett bra företag? Styrs det på ett vettigt sätt?".

"Allt det har man redan bevisat. Har man hög omsättning av chefer någonstans av någon anledning så är det bara att säga det. Det skulle aldrig ta bort förtroendet för bolaget som sådant", säger han. 

Du är inte den enda chefen som lämnat. Vad beror det på?

“För det första är bolaget extremt snabbväxande på en omogen bas. Många växer upp och hamnar i andra livssituationer. Anställda på vissa positioner får erbjudanden varje dag om positioner med extremt mycket högre ersättningar än de Klarna betalar i dag. Skulle bolaget börja försvara sig mot det hade man haft en löneglidning som skulle göra att bolaget går i konkurs om ett år".

Han sticker inte heller under stol med att vd Sebastian Siemiatkowski är "fullständigt unik som människa" och att det finns bra och dåliga sidor av det. 

"Det finns ingen som kan säga att det inte finns utmaningar med att jobba med den typen av entreprenörer. Jag har själv 36 stycken omkring mig i dag som alla är helt övertygade om att de kommer förändra världen – och det är inte alltid jättelätt att hantera”.

Text: Gustaf Rosensköld

Läs mer