Sök ikon

Kinesiska Canaan storsatsar på grön bitcoin-brytning i Boden

Artikel bild
N.G Zhang är grundare och vd på Canaan.

Techbolaget Canaan har hyrt den gamla helikopterhangaren i Boden – där KNC Miner tidigare bröt bitcoin. “Vi gillar Sverige eftersom det finns miljövänliga och pålitliga energikällor här”, säger grundaren N.G Zhang till Breakit.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Det är första gången de är i Europa. N.G Zhang och hans kollega Xiangfu Liu är i Stockholm för att ta några möten, innan de flyger hem igen. De har tillbringat den senaste veckan i Norrbotten med att inspektera sin nya anläggning.

“Vi flög från Peking. Luften är mycket renare här”, säger N.G Zhang när vi ses på Breakits kontor i Stockholm.

Han började med bitcoin-utvinning 2012 hemma på sitt studentrum. Han satsade 3.000 dollar av sina egna pengar – och började bygga upp en verksamhet som året därefter bolagiserades i form av Canaan.

Bolaget växte snabbt till att bli en av de ledande spelarna inom utveckling av datorchip för bitcoin-utvinning. Förra året försökte kraft- och elektronikbolaget Shangdong LYT köpa Canaan - en affär som dock i slutändan inte blev av. Enligt medieuppgifter uppgick den tänkta köpeskillingen till över 4 miljarder kronor.

Canaan, som har 100 anställda, har fortsatt växa på egen hand – och expanderar nu till Sverige.

“Det var vattenkraften som gjorde oss intresserade av Sverige. Kraftanläggningen i Boden är pålitlig, modern och långsiktigt hållbar. Det är väldigt viktigt, eftersom energiförsörjning är helt avgörande vid bitcoin-brytning”, säger N.G Zhang.

Kollegan Xiangfu Liu, med titeln VP of Engineering på Canaan, säger att bolaget vill bygga en grön bitcoin-anläggning som fungerar som ett naturligt kretslopp.

“Kol bränner du upp en gång, sedan är det borta. Och kärnkraft är för farligt. Vindkraft är miljövänligt men så som jag förstår det så är det inte tillräckligt stabilt, eftersom det ibland slutar blåsa. Vatten är mer som en cirkel, det kommer tillbaka hela tiden och är väldigt stabilt, vilket passar oss”, säger Xiangfu Liu.

I tysthet har bolaget nu skrivit på ett hyresavtal på en gammal helikopterhangar utanför Boden – en lokal som numera konkursade KNC Miner tidigare hyrde och använde för bitcoinbrytning. Canaans verksamhet är redan i gång och bolaget har anlitat lokal arbetskraft i Norrbotten.

Canaans fokus är inte bryta bitcoin på egen hand. I stället vill bolaget, precis som KNC Miner tidigare gjorde, hyra ut brytningskapacitet till andra bolag som utvinner kryptovalutan.

“Vi erbjuder en molntjänst. Vi tror att vi kan nå 30 procent av den globala marknaden av bitcoin-brytare. Boden är väldigt konkurrenskraftigt eftersom brytningsanläggningarna ligger så pass nära själva kraftkällan, vilket gör processen mer effektiv”, säger Xiangfu Liu.

Bitcoin-priset har stigit kraftigt de senaste månaderna och står nu i över 1.000 dollar.

N.G Zhang säger sig dock kunna klara att hålla lönsamhet i Boden även vid ett betydligt lägre pris. Planeringen för Boden-projektet startade för över ett halvår sedan, när priset på bitcoin låg runt 500 dollar, säger han.

“Vi har gjort noggranna beräkningar och vi ser långsiktigt på vår verksamhet i Sverige. Prisnivån på bitcoin kommer att påverka lönsamheten, men det går att tjäna pengar även vid mycket lägre priser”, säger N.G Zhang.

Bolagets kontakt i Norrbotten är Boden Business Agency – ett kommunägt bolag som hjälper utländska företag som vill etablera datacenter i regionen. Canaan har under sitt besök bland annat träffat lokala politiker.

“Vi gillar Sverige eftersom det finns miljövänliga och pålitliga energikällor här, och Boden Business Agency har varit väldigt hjälpsamma. Vi hoppas kunna bidra positivt till Sverige”, säger N.G Zhang.

Tillhör du de som fortfarande undrar vad bitcoin egentligen är? Läs den här artikeln – som också förklarar KNC Miners konkurs.

LÄS MER: Kraftig rusning för bitcoin-priset

LÄS MER: Svenska bitcoin-jätten KNC Miner i konkurs

LÄS MER: Så blev bitcoin-pirater i Kina det största hotet mot svenska KNC

Läs mer