Sök

Forskare: Därför släpar vi oss i väg till kontoret varje morgon

Distansjobb

Foto: Plantronicsgermany/Flickr. Till höger i bildkollaget, Kristina Trygg.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Ny teknik gör det fullt möjligt att arbeta på distans. Trots det åker de flesta till kontoret varje dag. Vi frågade en expert om vad det beror på.

Tack vare smarta datorer, mobiltelefoner och applikationer skulle kontoren egentligen inte behöva vara fullt bemannade åtta timmar varje dag. Det finns till och med telenärvarorobotar som gör att man kan rulla omkring bland kollegorna i USA fastän man själv sitter i Sverige. Något förenklat kan roboten beskrivas som en ipad fastmonterad på en segway – här kan du se när Recodes reporter testar en variant.

Alla dessa moderna möjligheter till trots så väljer de flesta svenskar att sitta i långa bilköer eller trängas i kollektivtrafiken för att ta sig till jobbet.

När Kristina Trygg, doktor i kulturgeografi, inledde sin avhandling vid Stockholms universitet, trodde hon att distansarbete var accepterat och vanligt förekommande i de flesta kunskapsintensiva företag.

“Men det visade sig vara jättefå. Alla de företag jag pratade med sa förvisso att man får jobba hemifrån men samtidigt gick det inte, man kom till exempel inte åt alla datorprogram och det var mycket teamwork som gjorde det svårt”, säger hon.

Många arbetsplatser har en stark närvarokultur och är man inte fysiskt på plats tror ingen att man jobbar. I de intervjuer som Kristina Trygg gjorde uttryckte medarbetare irritation över de som arbetade på distans, samtidigt som cheferna gav dubbla budskap till de anställda.

“Det finns inga tydliga riktlinjer. Personalansvariga kunde säga att allt var flexibelt för att i nästa mening säga att de ville att personalen skulle vara på plats för det är på kontoret man gör ett bra jobb. Jag tror absolut att sociala normer är en stor och viktig faktor”.

En annan faktor är rädslan över att missa något viktigt möte när man är borta. Även den personliga interaktionen är högt värderad bland de anställda. Mycket viktigt diskuteras till exempel under lunchen eller vid kaffeautomaten.

“Jag tror att man vill vara på jobbet både för det sociala men också för att det är enklare än att ta med sig alla dokument hem. De som jobbar hemifrån säger att de känner att de måste prestera ännu mer för att visa att de faktiskt jobbar, vilket blir en extra börda”.

Totalt studerade Kristina Trygg nio företag inom pr, kommunikation och management. Samtliga hade fått smartphones och bärbara datorer av sin arbetsgivare, men istället för att sitta på valfritt ställe och jobba resulterade det i att de anställda jobbade mycket mer - utan betalning.

“Man läser rapporter, svarar på telefon och mejlar både före och efter arbetstid men ser det inte som jobb”, säger Kristina Trygg.

Man skulle kunna tro att teknik- och IT-företag ligger i framkanten vad gäller flexibla arbetssätt, men enligt Kristina Trygg finns det inget som tyder på det.  

Det finns så klart undantag och ett av dem är Intuitive Aerial som utvecklar drönare för foto- och filmindustrin. Huvudkontoret ligger i Linköping men två personer är också placerade i Los Angeles respektive Taiwan.

“De två personerna medverkar i projekt-möten via Skype , sedan använder vi chattverktyget Slack som är uppbyggt kring kanaler som man skapar för olika ämnen och projekt. Det är ett sätt att få fikasnacket lite digitaliserat”, säger Robin Kahlbom, som är vd för Intuitive Aerial.

Varje vecka har företaget ett antal fasta mötestider där hela företaget medverkar. De som inte fysiskt kan närvara finns med över telefon. De anställda som har sin bas i Linköping har möjlighet att jobba hemifrån de dagar i veckan som de inte är bundna till exempelvis möten på kontoret, även om ledningen helst föredrar att man är på plats så mycket som möjligt.

“Men personalen får jobba på distans, givet att det meddelas på förhand. Utmaningen är att utveckla de sociala banden inom företaget när man sitter på olika platser. Vi ser till att träffa de som sitter i USA och Taiwan några gånger och då ser vi till att planera in teamaktiviteter.” säger Robin Kahlbom.

Läs mer