Sök ikon

Det kostar en halv miljard för Spotify att skjuta upp börsnoteringen

Artikel bild
Daniel Ek är vd på Spotify. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Det är dyrt att låna av amerikanska hedgefonder. Och det kan bli ännu dyrare.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Det var den 29 mars förra året som nyheten kom: Spotify lånar 8 miljarder från hedgefonden Dragoneer och riskkapitalbolaget TPG.

När musiktjänsten nu, enligt uppgift, överväger att skjuta upp noteringen kan det vara värt att fräscha upp minnet vad gäller bolagets lånevillkor. Spotify har nämligen en hel del att förlora på att försena sin notering - även om det också finns en del att vinna.

Låt oss säga att Spotify skjuter upp börsnoteringen till maj 2018 - ett halvår senare än november 2017 som bolaget tidigare har arbetat mot.

Med nuvarande lånevillkor sker då följande:

Långivarnas rabatt ökar. De investerare som har lånat ut 8 miljarder till Spotify fick rätten att konvertera lånen till aktier, vid börsnoteringen, till 20 procents rabatt. Den rabatten ökar dock med 2,5 procentenheter för varje sex månader som går.

Det bör innebära att rabatten, från november 2017 till maj 2018, stiger från 27,5 procent till 30 procent - vilket enligt Breakits beräkningar innebär en kostnadsökning för Spotify med cirka 200 miljoner kronor.

Räntan stiger ännu mer. Spotify betalade när lånen gavs ut 5 procents ränta på sina lån - en ränta som ökar med 1 procentenhet varje halvår - fram tills börsnoteringen blir av eller tills det att räntan når 10 procent.

Om bolaget inte går till börsen i november 2017 utan behåller lånen ett halvår till, så bör det kosta Spotify cirka 42,5 miljoner dollar i ytterligare ränta - motsvarande 372 miljoner kronor till dagens växelkurs.

För att summera: En försening av börsnoteringen med sex månader kostar sannolikt Spotify cirka 572 miljoner kronor.

Beräkningarna är ungefärliga - men de bygger på Wall Street Journals initierade rapportering och uppgifterna om villkoren bekräftas av Breakits egna källor.

Det finns dock ett alternativt scenario.

Spotify undersöker nämligen möjligheten att förhandla om lånevillkoren, för att göra en uppskjuten notering mindre smärtsam.

Det är förstås en möjlighet - men frågan är vad långivarna i så fall vill ha i utbyte.

Varför vill då musiktjänsten skjuta upp börsnoteringen, om det är så dyrt? Svaret: För att kunna bli tuffare i förhandlingarna med skivbolagen.

LÄS MER: Spotify kan skjuta fram börsnoteringen till nästa år

LÄS MER: Daniel Ek hoppas att skivbolagen ska gå med på sänkt ersättning

LÄS MER: "Så blåste Daniel Ek mig"

Läs mer