Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Efter kritiken – nu ska Schibsted städa upp på Servicefinder

Artikel bild
Martin Frey är ytterst ansvarig för Servicefinder på Schibsted. Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Breakits granskning avslöjade 166 rättsprocesser kring tjänsteförmedlaren Servicefinder. Nu lovar ägaren Schibsted att Servicefinder ska sluta dra sina kunder till rättssalen.
”Vi har nu sett över vår säljpolicy”, säger Martin Frey, chef för Schibsteds marknadsplatser.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Mediejätten Schibsted har vid sidan av Aftonbladet och Svenska Dagbladet byggt upp en mycket omfattande affär kring marknadsplatser på nätet. 

Blocket, Lendo och Bytbil.se är några exempel på den svenska marknaden. 

Redan 2011 klev Schibsted in som majoritetsägare i Servicefinder, ett bolag som kopplar ihop hantverkare och städfirmor med potentiella kunder. 

Då gick Servicefinder nätt och jämnt gick runt. 

Sedan dess har försäljningen – och vinsten – exploderat.  

I slutet av oktober förra året köpte Schibsted de återstående 30 procenten av bolaget. Säljarna, grundartrion Jeffrey Singh, Vishal Nanda och Aleksandar Goga, fick då dela på minst 68 miljoner kronor

Men framgångssagan har en okänd baksida som Breakit har kunnat rapportera om under dagen – bolaget har varit inblandat i 166 rättstvister i svenska domstolar. De flesta gäller fall där Servicefinder fått dra sina kunder inför domstol för att få betalt. 

Kunderna hävdar dock att Servicefinders tjänst inte alls har levt upp till vad bolagets säljare har lovat. Många känner sig också lurade in i långa avtal, som tecknats via telefon. 

Efter Breakits granskning reagerar nu ägaren Schibsted. Mediejätten lovar bot och bättring. 

”Den förra ledningen valde en strikt policy att driva ärenden vidare där kunder av olika skäl valt att inte betala. Detta var fristående beslut som den dåvarande ledningen fattade och som vi i samband med det fulla övertagandet fick kännedom om”, säger Martin Frey, chef för Schibsteds marknadsplatser. 

Han uppger att Schibsted nu ska vidta åtgärder för att förhindra att rättsprocesserna fortsätter.

”Det förändringsarbete som nu inletts kommer att minska antalet tvister, det är jag helt säker på”, säger Martin Frey och tillägger:

”Vi har nu sett över vår säljpolicy, där vi är ännu tydligare med att en framgång med tjänsten bygger på ett engagemang från kunden. Vi jobbar nu också på att förbättra på kvalitén på de kunduppdrag som kommer in, stora som små. Vi är övertygade om att samarbetet med kunderna kommer att bli ännu bättre framöver”.

Den här historien har två bottnar.

Dels finns frustrationen hos dem som ansett sig blåsta på pengar av Servicefinder. Dels finns frågan kring vad Schibsted visste om Servicefinders många rättsliga tvister när värderingen av bolaget togs fram inför utköpet av grundarna i höstas. 

Ett långt spår av tvister i domstol gällande obetalda fakturor skulle exempelvis kunna ses som ett tecken på ett potentiellt aggressivt säljförfarande. Något som på kort sikt kan öka intäkterna.

Enligt Breakits källor låg Servicefinders ekonomiska resultat under 2015 till grund för värderingen när Schibsted köpte ut grundarna.

Breakit har ställt frågor till Schibsted kring exakt när bolaget fick kännedom om den forna ledningens policy att driva missnöjda kunder till domstol. 

Fick ni veta detta före eller efter ni köpte de sista 30 procenten av Servicefinder?

"I samband med det fulla övertagandet", är svaret som Martin Frey ger. 

Servicefinders vinst exploderade under 2015 – kan siffrorna varit uppblåsta av väldigt offensivt sälj?

"2015 var ett starkt år för tjänsteförmedlingsbranschen i stort tack vare fördelaktiga rot- och rutregler. Detta påverkade även Servicefinders resultat".

LÄS MER:  Servicefinders okända baksida – har tvingat över 100 till domstol

LÄS MER: Svart på vitt: Så mycket gav Schibsted för Servicefinder

LÄS MER: Ljög för föräldrarna och hoppade av skolan - nu cashar trion in

Läs mer