Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Så drabbas svenska startup-profiler av Trumps inresestopp

Artikel bild
Parham Azimi, Arash Pendari och Sorosh Tavakoli.

En rad svenska startup-profiler drabbas personligen av Donald Trumps stenhårda migrationspolitik.
"Beslutet tycks vara grundat på rädsla", säger Parham Azimi, grundare av Cantemo.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Parham Azimi är född i Iran. Han kom till Sverige 1987, och har varit svensk medborgare sedan 1992. Något iranskt pass har han aldrig haft, men han har alltjämt ett iranskt medborgarskap. 

”Eftersom jag är född där har jag automatiskt ett medborgarskap, som jag inte kan avsäga mig”, säger Parham Azimi till Breakit. 

Nu driver Parham Azimi startupen Cantemo, ett mjukvarubolag som bygger och säljer videoplattformar till kunder som Apple, Disney och Nike.

Han är en av många svenska techentreprenörer som kan nekas inträde i USA, efter Donald Trumps presidentorder.

”Det är ett otroligt tråkigt och ologiskt beslut, speciellt ur ett humanitärt perspektiv. För mig innebär det att jag troligen måste ställa in ett antal planerade resor till USA. Vi har hälften av vår omsättning och några av våra största kunder där. Det är väldigt viktigt för mig som vd att kunna träffa dem”, Parham Azimi.

Bolaget har precis satt upp en amerikansk filial, och har investerat en halv miljon kronor i att närvara på videoteknikmässan NAB Show i Las Vegas i april. 

”Om jag inte kan resa in i landet blir det svårt att lyckas med vår USA-etablering. Trumps beslut tycks vara grundat på rädsla, vilket aldrig är en bra grund för beslut. Jag hoppas att man kan hitta en väg framåt”, säger Parham Azimi.

Även Schibsteds Ehsan Fadakar, global chef för bolagets relationer med sociala plattformar som Facebook, är född i Iran. 

Han skulle resa till New York i tjänsten redan i nästa vecka, men ser ut att få ställa in sin resa.

Ehsan Fadakar framhåller i ett textmeddelande till Breakit att det inte är honom det är synd om utan pekar på "de som nu inte kan träffa sina barn, sin familj, sina föräldrar, som har ett liv där borta”.

En rad andra svenska techprofiler som Breakit varit i kontakt med vittnar om hur de drabbas konkret av president Trumps beslut. 

Grundaren av videotjänsten Vionlabs, Arash Pendari, har dubbla medborgarskap - Sverige och Iran. Även han får sannolikt ställa in sin planerade resa till NAB-konferensen i Las Vegas:

“Att jag inte kan hänga med på resan på grund av var jag är född men samtliga mina kollegor kan åka utan problem berör mig enormt”, säger han och fortsätter:

“Vi har dialoger med bolag i USA, jag gissar att om vi sätter ett större avtal får jag lysa med min frånvaro. Men vi har duktiga personer i teamet så är inte orolig på det sättet. Det är mer emotionellt när man kämpar varje dag för att slita sig från den stereotypa bilden av oss med rötter i Mellanöstern”.

En av Stockholms tyngsta techprofiler vill inte uttala sig med namn men skriver i ett sms till Breakit:

“Jag drabbas också - tänkte åka på en resa till USA om någon vecka men måste nu avboka. Känner flera svensk-iranier i USA som känner stor oro för att de inte kan lämna landet och ej komma tillbaks. Riktig jävla soppa”.

En svensk entreprenör med rötter i Iran är Videoplaza-grundaren Sorosh Tavakoli. Han bor idag i New York tillsammans med sin familj. För honom är problematiken omvänd. Han vågar inte lämna landet – av rädsla av att inte släppas in igen.

“Jag kan helt enkelt inte lämna och sedan komma tillbaka till USA. Jag kan inte föreställa mig alla dessa familjer som nu är fast i olika länder när den här skiten plötsligt föll ner från ingenstans”, skrev Sorosh Tavakoli igår på sin Facebook-sida.

UPPDATERING: 30 januari uppgav amerikanska ambassaden i Sverige att personer med dubbla medborgarskap inte skulle komma att beviljas visum för inresa i USA. Dagen efter uppgav dock John Kelly, minister för inrikes säkerhet i USA, att personer med dubbla medborgarskap i något av de sju länder som tagits upp på USA:s lista över inreseförbud kommer trots allt att få resa in i landet. 

LÄS MER: Efter Trumps beslut: Videoplaza-grundaren vågar inte lämna USA

LÄS MER: Techjättarna rasar mot Trump: "Oamerikanskt så att det smärtar"

Fakta: Trumps presidentorder – detta har hänt

 

• Fredagen den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under en presidentorder innebär ett totalt stopp för flyktingmottagande i 120 dagar. 

• Dessutom innebär beslutet att inga visum kommer att utfärdas för medborgare från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Detta gäller i 90 dagar. 

• Trump kallar detta ”kontrollmetoder för att hålla radikala islamistiska terrorister borta från USA”.

• Under lördagskvällen fattade en federal domare i New York en order som tillfälligt hindrar människor som kommit till USA med redan utfärdade och giltiga visum från att skickas tillbaka. 

• USA:s departement för nationell säkerhet, Homeland Security, uppger att man kommer att följa domstolsbeslutet om att inte deportera resenärer, men att de nya visumreglerna för de sju länderna kvarstår i enlighet med presidentens order. 

• Svenska UD hänvisar i nuläget till amerikanska ambassaden, som inte har några klara besked kring hur människor som redan är på resande fot påverkas. 

Läs mer