Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Det snackade techtopparna om på sin hemliga middag

Artikel bild

Tungviktare smider goda planer, desperat entreprenör fiskar efter läckor och Stefan Lundell avslöjar hur många tusenlappar han förmedlade till världsmästaren Frank Andersson.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

I veckan hörde jag för första gången talas om Sthlmtech For Good. Bakom projektet står några av Sveriges tyngsta techprofiler. Fortfarande är allt väldigt hemligt men här är vad jag lyckats gräva fram hittills:

I slutet av förra året träffades det här informella nätverket på en middag i Stockholm. Runt bordet satt bland annat Klarna-grundaren Niklas Adalberth, speljätten Kings stjärna Sebastian Knutsson, Jacob de Geer som grundat Izettle och grundaren av Linas Matkasse, Niklas Aronsson. Samtalet under middagen kom att kretsa kring hur det svenska techklustret skulle kunna göra skillnad på riktigt. Och då inte bara i termer av ekonomiska framgångar utan också genom att faktiskt göra världen till en bättre plats.

“Vi kom överens om att ambitionen skulle vara att Sverige skulle bli bäst i världen på att bygga schyssta och goda techbolag. Innan vi träffades den där kvällen hade vi alla var för sig funderat i de här banorna. Men det här mötet blev ett startskott för något mer konkret”, säger en av entreprenörerna som var med på middagen.

En testballong under våren blir att techprofilerna gör gemensamma studiebesök hos varandra (först ut är Kivra med gamle SAS-chefen Jan Carlzon som gästtalare). Syftet med dessa träffar är två. Dels mer krasst affärsmässigt att entreprenörerna ska kunna lära sig av varandra för att utveckla den egna verksamheten. Men träffarna har också, som en av entreprenörerna beskriver det, syftet att ge inspiration till “do good”. Företagen som får besök (bland annat ska Tobii och Izettle stå som värdar) kommer helt konkret beskriva hur de jobbar för att göra världen bättre.

Faller initiativet väl ut under våren finns planer på en större satsning i höst. Exakt vad den innebär har jag inte lyckats utröna. Men min hyggligt kvalificerade gissning är att Niklas Adalberths jättesatsning Norrsken kommer ha en viktigt roll. Klarna-grundaren har här redan börjat bygga upp en infrastruktur som de andra techprofilerna rimligtvis borde kunna utnyttja för att lyfta Sthlmtech For Good till nästa nivå.

Jag följer initiativet med spänning - trevlig helg!

Veckans självplågare: Peter Benson. Den prisbelönte börskrönikören tvekar aldrig att ta chansen att reta upp den sektliknande grupperingen runt techsuccén Fingerprint Cards. När vi förra helgen publicerade en stor intervju med den sparkade Fingerprint-chefen Jörgen Lantto gick Peter Benson direkt på offensiven med en spetsigt formulerad tweet (se nedan!). Uppenbarligen störde sig Benson på det han uppfattade som en offermentalitet från Jörgen Lanttos sida. Enligt uppgift hade Peter Benson (som sitter i Breakits styrelse) två syften med utspelet. 1) Empiriskt undersöka hur mycket skit det går att få på en tweet (svar: Mycket). 2) Skapa lite extra trafik till Breakit (Svar: 1.719 läsare kom in via tweeten - ett inofficiellt rekord i Breakits historia). Som Breakits största aktieägare tackar jag och bockar för hjälpen, Peter!

Veckans ministerkö: Norrskens lokaler i Stockholm. Utanför den nya entreprenörshubben tycks kön ringla lång av prominenta personer. När jag försökte boka om en träff med Norrskens vd Erik Engellau-Nilssons i veckan blev det nobben på grund av ett ministerbesök. När jag nyfiket frågade om det var vår egen startupminister Mikael Damberg som skulle avlägga visit fick jag svaret: “Han kommer senare, imorgon är det en annan”.

Veckans bokbud: Per Agerman. Realtid-reportern som tillsammans med journalisten Karolina Palutko Macéus i veckan kommit ut med reportageboken “Fingerprint - the story”. Per Agerman har inte bara skrivit boken, han levererar den också fysiskt. I onsdags dök han oanmäld upp här på redaktionen och överlämnade ett färskt ex. Jag plöjde halva boken i torsdagskväll och tar resten i helgen. Först därefter är jag redo att eventuellt ge en köprekommendation på boken.

Veckans ödmjukaste: Hans Rosling. Kändisprofessorn var med på bild när vi för några dagar sedan listade svenska techbolagen som sålts till Google. Han står visserligen bakom stiftelsen som tog fram statistikverktyget Trendalyzer - som Google sedan köpte upp. Men professorn tonar ned sin betydelse med kraft. I ett mycket underhållande mail till vår reporter Johanna Ekström skriver Hans Rosling att hon “halkat på det patriarkala bananskalet”. Rosling utvecklar sedan sin tankegång genom att påpeka att “Ack så rätt feministerna har, den gamle berömde mannen tillskrivs så ofta bragder han inte gjort”. Istället lyfter Hans Rosling fram sonen Ola och sonhustrun Anna som hjärnorna bakom Trendalyzer och avslöjar samtidigt att Google-grundaren Larry Page “direkt förstod” att Rosling inte varit inblandad i kodandet: “Ola, Anna och utvecklingsteamet sa upp sig från stiftelsen och anställdes individuellt av Google. Jag ville följa med, men Google såg inget behov av mig”, skriver han.

Veckans ordergivare: Björn Hygstedt. Informationschefen på Svenska Dagbladet (ägare: Schibsted) såg ingen poäng i att vi använde oss av Lendo (ägt av Schibsted) för att beskriva hur lånejämförelsesajter generellt betalar för nya kunder. “Onödigt och märkligt”, var Björn Hygstedt dom innan han avslutade sitt mail med en rak order: “Vi utgår från att ni stryker Lendo ur texten och ser tacksamt fram emot en bekräftelse på detta”.

Veckans desperataste: En av Sveriges mer omskrivna techentreprenörer hörde av sig i veckan till Breakits redaktion. Han lät både stressad och uppgiven på samman gång när han väste fram i luren: “Hur får ni reda på allt!?! Betalar ni folk för att läcka?”. Trots idoga försäkringar kändes det ändå som entreprenören inte var helt övertygad om att vi faktiskt använder vårt riskkapital till annat.

Veckans bekännelse: Stefan Lundell. Efter ovan nämnda samtal från techentreprenören kände jag mig tvingad att erkänna: I början av min journalistiska karriär förmedlade jag en tipspeng på 5000 spänn till ingen mindre än brottaren Frank Andersson. Utbetalare var skvallertidningen Hänt Extra. Vill du veta mer detaljer? Då får du betala tipspeng. Jag måste också ha mat på bordet.

Veckans exit: Felix Kvick. Den sympatiske superentreprenören Felix Kvick hade tuff konkurrens av både Christian Zanders och Jens Nilsson om denna titel i veckan. Ändå känns det rätt givet att lyfta fram hans halvmiljadaffär med Bygghemma. Felix Kvicks entreprenörsresa är både  imponerande och inspirerande. Missa inte att läsa min kollega Sara Lindhs stora intervju!

Veckans sämsta start: Mike Radoor. Vd:n för den snabbväxande adtechplattformen Ocast inledde sin dragning på kontoret om "time-managemnet" med att själv komma försent (transparens: Vi delar kontor). Kämpa Mike!

Veckans bekräftelse: Ehsan Fadakar. För några veckor sedan skvallrade jag om att alltid lika färgstarke medieprofilen skulle leda ett “nytt globalt projekt” för arbetsgivaren Schibsted. På fredagseftermiddagen kom så beskedet att Ehsan Fadakar blir globalt ansvarig för “Schibsteds samarbeten med sociala plattformar i syfte att stötta koncernens övergripande strategi. Grattis!

Veckans minst jämställda: Breakit. Pinsamt få kvinnor på sajten den här veckan. För dåligt! Men i morgon har vi i alla fall en riktigt bra intervju med den digitala stjärnan Sara Wimmercranz. Missa inte den! 

Läs mer