Sök

Känner du till Flax och Spotlight? De är nu större än På Spåret

Youtube

Dramat kring Jockiboi och Jonna lockar fler tittare på nätet än Kristian Luuks "På Spåret". Foto: TT.

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Jockiboi-konflikten om droger, dödshot och raserade syskonband leder till ett genombrott för hittills okända nyhetskanaler.
Två av dem lockar mer tittare än På Spåret, skriver Breakits krönikör Emanuel Karlsten.

Det finns en parallell medievärld i Sverige. På den ena sidan regerar Carola och Farmen. På den andra Jockiboi och Therese Lindgren.

Det är världar som är helt opåverkade av varandra och isolerade från varandra. Nu till den grad att den andra världen fått egna nyhetsmedier.

Veckan som har gått har varit ett som att följa ett dokusåpa-avsnitt i realtid. Sveriges största Youtuber, räknat i visningar, Jockiboi har hamnat i stor konflikt med sin familj och sina bröder - personer som han nyligen släppt in i sitt framgångsrika Youtubeimperium.

Det är en konflikt om droger, dödshot, flykt, vänskap och syskonband som förstörs inför öppen ridå. Allt publiceras av de olika parterna på Snapchat, Instagram och Youtube. Det är nästan omöjligt att följa - men enormt i den här världen. Hundratusentals följer med i det, intresserar sig för det och upprörs (eller underhålls) av det.

I traditionella medier? Knappt en krusning (undantaget Nyheter24 som följt utvecklingen i princip i realtid). För det är en värld som inte förstår eller har en relation till dessa stjärnors enorma framgång.

Så vad händer då? 

Den här nya, tätbefolkade världen skapar sina egna nyhetskanaler. Det har hänt på kort tid, kanske de senaste nio, tio månaderna.

Först genom Svenskayoutubers.se. En anonym tjej vid namn Ida driver en sajt, som mest är en blogg, där hon sakligt och så objektivt som möjligt försöker reda ut konflikter, bekräftar rykten eller berättar om hot mot Youtubers.

Det är med kvällstidningsvinkel ofta, men stort. Sedan starten har hon haft drygt 4 miljoner besökare. Det är ett fantastiskt sätt att få inblick i denna parallella medievärld för den som inte följer de största karaktärernas instagram- och snapchatkonton. Men än så länge är det mest i text.

Utöver henne finns det ett gäng andra Youtubers som tagit det som sin uppgift att försöka förklara och sortera.

Kolla till exempel på Spotlight central.

Det är som att ta ett kliv in i en USA-valstudio. Väl iscensatt grafik. En engagerad speakerröst som ska guida oss igenom allt vad som händer nu. Det är snyggt, överskådligt och enkelt. 

Eller kolla på Flax nyheter, som med sina 115 000 prenumeranter är ännu större. 

Vi guidas av en monoton, saklig röst. En berättare med egna källor. Jockiboi har läckt skärmdumpar till Flax som ska bevisa Jockibois oskuld. En ljudmatta spelar i bakgrunden, precis som i amerikanska nyhetssändningar.

Både klippen har runt 400.000 visningar. Det är inte starter, utan alltså visningar som rullat en bra stund innan det mäts av Youtube. Det är dubbelt så många som På spåret hade starter (som är just bara starter) på SVT play förra veckan.

Bakom båda kanalerna är unga personer. En 19-årig kille från Stockholm sköter Flax, en 20-årig kille från norra Sverige står bakom Spotlight. Båda drog igång i somras och gjorde det för att de såg behovet. Ingen annan gjorde det ju? Traditionella medier gjorde det verkligen inte.

Och jag tänker på hur journalistiken en gång i tiden började. Hur människor sprang runt i samhällen med rykten och halvsanningar och försökte begripa sin värld. Och hur några personer som senare kom att kalla sig journalister då började sammanställa dessa rykten, verifiera dem och publicerade dem i något de kallade tidning. Det var oumbärligt på den tiden - för ingen annan gjorde det.

I en parallell medievärld är det exakt detta som händer nu.

Vi fördjupar analysen kring detta, samt hur man som företag, medier och konsument ska förhålla sig och förstå allt detta, i senaste avsnittet av Mediepodden, som är ute nu:

Läs mer