Sök ikon

Klarna nära storaffär - tyska Billpay kan slukas av betaljätten

Artikel bild
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski uppges lägga bud på tyska Billpay. Foto: Ann Jonasson.

Nyemission ska finansiera tyskt köp.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Det har tidigare ryktats om en större kapitalanskaffning men nu uppger flera av varandra oberoende källor till Breakit att en nyemission faktiskt planeras. 

“Klarna har hört sig för om intresset att delta i en nyemission”, säger en av Breakits uppgiftslämnare.

Pengarna från en nyemission vill Klarna-ledningen använda för att köpa den tyska konkurrenten Billpay. Redan i november avslöjade brittiska Sky News att Klarna kontaktat ägarna av Billpay och presenterat ett konkret uppköpsbud. Billpay ägs av brittiska snabblåneföretaget Wonga som haft finansiella problem vilket talar för att man vill sälja. 

“Klarna vill verkligen äga den europeiska marknaden och tar man över Billpay så stärks deras position ytterligare”, säger en av Breakits källor.

Hur mycket pengar som Klarna överväger att plocka in i nyemissionen är oklart. Enligt Breakits uppgiftslämnare har någon exakt summa inte kommunicerats till potentiella investerare. Villkoren gällande värdering är också okända men i den senaste större transaktionen i Klarna-aktier värderades hela bolaget till runt 19 miljarder kronor

Pengarna från nyemissionen kan komma att användas både till ett köp av Billpay och en ökad satsning på USA. I samband med att Klarna tog steget in i USA 2015 så köpte bland annat riskkapitalbolagen Northzone och Wellington aktier till ett värde av 680 miljoner kronor. Men den transaktionen innebar inte att Klarna som bolag fick in några nya pengar. I praktiken har Klarnas USA-lansering skett med kapital från den europeiska verksamheten.

“I slutändan är det ett strategiskt val ifall man ska gasa ännu mer i USA, men då krävs nytt kapital”, säger en person med insyn i Klarnas verksamhet.

Nytt kapital behöver inte heller komma i form av en nyemission. Klarna har tidigare tagit ett obligationslån på 300 miljoner kronor och bolaget skulle kunna få in ytterligare finansiering via obligationsmarknaden.

Breakit har varit i kontakt med Klarnas ledning men ingen där vill ge några kommentarer.

Läs mer