När jag var liten och gick på högstadiet i Oxie utanför Malmö var frågan: är du hårdrockare eller syntare? Svaret berättade vad du lyssnade på för sorts musik, men avslöjade även vilken samhällsklass du var född i och vad du röstade på. Hårdrockare var arbetarklass och sossar. Sedermera Sverigedemokrater. Syntare lyssnade på Depeche Mode, var med i MUF och hade föräldrar som arbetade på bank. Läs gärna mer i närmaste krönika av DN-skribenten Fredrik Strage.
I startup-världen är samma definierade fråga: Steve Jobs eller Bill Gates? PC eller Mac när jag gick på gymnasiet. Din dator säger otroligt mycket om vem du är och vill vara. Jag har varit en Mac-kille sedan 80-talet och tog med mig min knappt nio kilo tunga Macintosh SE/30 i handbagaget när jag flög till New York första gången 1989. I min värld har Steve Jobs alltid varit Messias och även om jag i några perioder använt både PC och Android har jag alltid återvänt till det universum som Steve Jobs skapade. På senare år har Bill Gates och hans Microsoft fått nytt liv och bland annat anser världens andra smartaste man, Malcolm Gladwell, att Bill Gates bör stå före Steve Jobs i historieböckerna. (jag återkommer till världens smartaste man och de mest briljanta kvinnor) detta eftersom Gates skänkt stora delar av sin förmögenhet till fattigdomsbekämpning. Jag måste säga att jag tycker att detta är ett klent argument. Skatt är det absolut bästa sättet att bekämpa alla former av orättvisa. Och pratar vi om samhällstjänst borde vi, istället för skänkta pengar, prata om användarvänlighet, ett område där Apple är långt överlägsna Bill Gates Microsoft.
Under helgerna har jag tittat på ett gäng filmer och dokumentärer om och med Steve Jobs. Precis som Jesus var han en förskräcklig person när det kommer till sociala relationer med nära och kära. Men när det kommer till resultat för människor bortom denna krets var Steve Jobs ett geni. iPhone, som precis fyllde tio år, är en uppfinning i klass med cykeln. Människans 45 organ. En extra hjärna. Tack!
Vad kan vi då lära av Steve Jobs? Förutom det uppenbara, att sätta kundens drömmar och kreativitet i fokus, så tycker jag att förmågan att säga nej och avsluta projekt bör nämnas. När Steve Jobs återvände till Apple efter sin långa exil så sparkade han en stor del av personalen och lade ner massvis med projekt och produkter. Bland annat försvann alla skrivare eftersom ingen någonsin fått en zenbuddistisk upplevelse av att skriva ut ett papper. Att säga nej är alltid svårare än att säga ja om du är entreprenör. Steve Jobs var från början skeptisk till fenomenet appar och godkände först detta när han hade möjligheten att kontrollera dem.
Slutligen är historien om Steve Jobs precis som den om Jesus för bra för att vara sann. Den gränsar till sagan och precis som en bra hårdrockslåt kan återberättas hur många gånger som helst utan att tappa kraft. Bill Gates är och förblir en trist syntare med stenrika föräldrar och fula glasögon.