Sök

Limes Audio säljs till Google – här är svenskarna som blir storvinnare på affären

Limes AudioGoogle

Från vänster uppifrån: Jan Snygg, Fredric Lindström och Christian Schüldt (Limes Audio), Maud Olofsson (initiativtagare Inlandsinnovation), Krister Olsson och Googles Sverigechef Anna Wikland. Foto: TT/Uminova Innovation.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Fredric Lindström, Maud Olofssons riskkapitalbebis och en av Norrlands tyngsta miljardärer. Där har ni trion som cashar in när Limes Audio säljs.

HELA LISTAN: Här är alla som får dela på Googles Limes Audio-miljoner 

En stor världskarta pryder väggen på Limes audios kontor i centrala Umeå. Den är full av gröna prickar. En för varje stad där Limes Audio har sina kunder. 

När Breakit för drygt ett år sedan hälsade på fanns de flesta gröna prickarna på USA:s östra och västra kust. Detta efter att det lilla ljudbolaget från Norrland skrivit licensavtal med ett antal ljudjättar på andra sidan Atlanten. 

”Helst vill man ju skrika ut vilka det är, men just nu är projekten inne i en utvecklingsfas och avtalen är hemliga,” sade Sandra Finér, som då var vd för Limes audio.

Hemlighetsmakeriet kring dessa avtal skulle dock snart blekna. I höstas inledde Limes Audio i all tysthet förhandlingar med Google. 

Sandra Finér meddelade i mellandagarna att hon slutar som vd, för att istället gå tillbaka till sin gamla arbetsgivare Volvo Lastvagnar. 

Sen kom bomben.

På trettondagsafton publicerade Serge Lachapelle chef för en del av utvecklarna på Googles Stockholmskontor, ett blogginlägg. 

”I dag tillkännager vi stolt uppköpet av Limes Audio. Teamet på Limes Audio bygger teknik som gör att röstkommunikationssystem låter bättre, så att du kan höra personer du pratar med”, skrev han.

Kanadensaren Serge Lachapelle kom till Luleå som utbytesstudent 1997, och skulle senare doktorera i Sverige. 

Tillsammans med ett stort antal forskare vid Luleå tekniska universitet var Serge Lachapelle med och startade Marratech, som tidigt utvecklat teknik för videochattar. 

2007 klev Google in och köpte bolagets teknik – enligt uppgift för 100 miljoner kronor

Serge Lachapelle har sedan dess arbetat som chef på Googles utvecklingsavdelning i Sverige, belägen i ”Google-huset” på Kungsbron i Stockholm”. Han har också hållit i trådarna vid några av de fåtal uppköp som Google gjort i Sverige. 

En inte alltför vild gissning är att den tidigare Norrlandsbaserade forskaren Serge Lachapelle varit drivande i uppköpet av Limes Audio, ett till norrländskt bolag med rötter i den akademiska värden – vars teknik troligen ska användas till att förbättra ljudet i just Google hangouts.  

”Serge är tech lead i Stockholm. Huruvida han har varit ansvarig för affären kommenterar vi inte”, säger Farshad Shadloo, nordisk kommunikationschef på Google. 

Hela affären mellan Limes Audio och Google omgärdas av strikt sekretess. Google har satt munkavle på Limes Audio, vars grundare inte vill prata. Båda hänvisar till Googles globala pr-avdelning i USA.

Breakit kan dock avslöja att försäljningen blir en mångmiljonjackpott för två personer – och ett ifrågasatt norrländskt statligt investeringsbolag. 

Fredric Lindström, en av Limes Audios två grundare, ägde innan affären 34,2 procent av bolaget. Den allra största ägare var Inlandsinnovation, med 34,9 procent av aktierna. 

Miljardären Krister Olsson, balticgruppens grundare och ägare, var med sina 13,9 procent den tredje största ägaren via sitt bolag Fort Knox. I dagsläget ägs huvudparten av Fort Knox av Krister Olssons barn. 

Hur mycket Google betalar för Limes Audio är hemligt. Men vid den senaste riskkapitalanskaffningen – gjord i mars 2016 – värderades bolaget till 73,5 miljoner kronor. Det visar dokument från Bolagsverket som Breakit har tagit del av. 

Med det i beaktande betalar Google med största sannolikhet över 100 miljoner kronor för Limes Audio.

"Jag har ingen direkt insyn i den här transaktionen men  baserat på de offentliga siffrorna i den senaste nyemissionen kan jag aldrig tänka mig att Google betalar mindre än 200 miljoner. Annars skulle aldrig de nuvarande ägarna sälja", säger en person med lång erfarenhet av investeringar i nordiska techbolag som Breakit talat med.

Om vi ändå nöjer oss med att sätta ett värde på hela Limes Audio på 100 miljoner kronor så innebär det att Fredric Lindström, som var vd för bolaget 2007-2015, själv får minst 34 miljoner kronor. Hans medgrundare får dock, givet att betalningen sker proportionerligt mot ägandet, småpengar i jämförelse. 

Historien om Limes Audio tar sin början 2007 – samma år som Serge Lachapelles startup köptes av Google. 

Fredric Lindström och Christian Schüldt jobbade båda vid Blekinge Tekniska Högskola, där de forskade kring signalprocesser. Tillsammans bestämde de sig förpassa ekon, brus och burkigt ljud i röstsamtal av alla slag till historien. Första året omsatte Limes Audio blott 500.000 kronor.

Men undan för undan har bolagets teknik vunnit mark. Den kan användas i allt från konferensanläggningar till elektronikprodukter och videokonferenser.

Intäkterna har växt år för år, och landade 2015 på 18,8 miljoner kronor.

”Under årets har Limes Audio haft stora försäljningsframgångar, framförallt på den amerikanska marknaden där vi nu skrivit avtal med några av de allra största bolagen i branschen”, skriver bolaget i sin senaste årsredovisning som markerar en försäljningsökning med 130 procent.

När Limes Audio nu säljs fördelas Googles miljoner av allt att döma mycket ojämnt mellan de två grundarena.

Christian Schüldt, Limes Audios CTO och medgrundare, ägde blott 2,16 procent inför försäljningen.

För Inlandsinnovation, det stundtals hårt kritiserade statliga riskkapitalbolaget som inrättades 2010 på initiativ av dåvarande centerledaren Maud Olofsson, innebär Limes Audio-affären något av en revansch. Inlandsinnovation gick in i bolaget 2014 och har sedan dess gjort ytterligare investeringar för att bli Limes Audios allra största ägare. 

Google-affären lär vara en av riskkapitalbolagets bästa sedan starten. 

Men – likt alla andra inblandade – har Inlandsinnovation inget att säga. 

”Vi har kommit överens med köparen om att inte uttala oss offentligt om affären”, skriver vd:n Peter Gullander i ett sms till Breakit. 

HELA LISTAN: Här är alla som får dela på Googles Limes Audio-miljoner


Fotnot: Breakit har sökt Limes Audios två grundare, samt dess styrelseordförande under arbetet med denna artikel. 

Läs mer