Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Limes audio var inte först - här är svenskarna som har sålt till Google

Artikel bild
Hans Rosling. Foto: Henrik Montgomery/TT

Först ut var kändisprofessorn Hans Rosling - nu blir Limes audio det fjärde svenska bolaget som köps upp av techjätten.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Det är inte bara Breakit som haft ögonen på succébolaget från Umeå som tar bort brus och ekon i högtalare, utan uppenbarligen även Google. Techjättens uppköp av Limes audio slog ner som en bomb i slutet av förra veckan.

Det är dock inte första gången som Google köper upp ett svenskt techbolag.

Först ut att sälja till sökmotorjätten var kändisprofessorn i internationell hälsa, Hans Rosling. Han grundade stiftelsen Gapminder 2005 tillsammans med sonen Ola Rosling samt sonhustrun Anna Rosling, med målet att göra statistik roligare att ta del av. Då hade Anna och Ola redan lagt flera år på att utveckla ett statistikverktyg för detta: Trendalyzer.

Det var den källkoden som köptes upp av Google år 2007 för en summa som parterna inte gått ut med. Anna och Ola följde med till Google, och jobbade under tre år med att utveckla verktyget (som nu är en del av Google analytics). År 2010 lämnade paret Rosling Google för att fortsätta jobba med Gapminder.

Sedan dess har Hans Rosling fortsatt att missionera ut sitt budskap via stiftelsen och har bland annat drivit projekt ihop med filantropen och Microsoft-grundaren Bill Gates som han även blivit god vän med.

På en fråga 2007 om uppköpet innebar att han var Sveriges nya IT-miljardär svarade Hans Rosling:

"Det är en stiftelse som har sålt programmet, och den äger sig själv, så jag har inte fått några pengar".

"Vi skulle gärna ha fått pengar i den nivå som du nämner, men då ska du veta att det inte är en fungerande verksamhet som säljs utan bara en mjukvara och en hemsida."

Trendalyzer var inte det enda svenska bolaget som Google köpte upp det året. Bara några veckor senare slukades även Luleå-bolaget Marratech, som utvecklat ett system för videokonferenser.

Bolaget grundades 1998 av ett gäng forskare från Luleå tekniska universitet. Köpesumman när bolaget såldes nio år senare låg på 100 miljoner kronor. Största ägare då var Sjätte AP-fondens riskkapitalbolag, enligt Ny Teknik. Vid tiden för försäljningen omsatte bolaget runt 10 miljoner kronor.

Det rörde sig om ett så kallat inkråmsköp, där Google köpte upp plattformen och patenten, samt tog över en del personal. I samband med köpet startade Google ett utvecklingsbolag i Luleå, som man lade ner två år senare.

Några nyckelpersoner gick över till Google, däribland Serge Lachapelle som idag är produktchef på Googles Stockholms-kontor samt Peter Parnes, som lämnade Google 2009 och nu är återigen professor på Luleå tekniska högskola.

Efter uppköpet av Limes audio twittrade Lachapelle:

Det senaste svenska uppköpet som Google gjorde innan Limes audio skedde 2010. Det var det bolaget Global IP Solutions som grundades i Stockholm 1999 av den före detta Ericsson-teknikern Roar Hagen och KTH-professorn Bastiaan Kleijn. Bolaget har tagit fram teknik som bland annat låg bakom ljudet i både Skype och Google talk.

Köpesumman landade på drygt 500 miljoner kronor, och teamet på runt 20 utvecklare följde med till Google där de sedan jobbade med att utveckla Googles program för videosamtal över nätet.

Grundarna hade då tidigare i en artikel med Di berättat att de blivit kraftigt utspädda efter några tuffa år då bolaget misslyckats med att få in svenskt riskkapital. Huvudägare vid försäljningen var istället ett norskt riskkapitalbolag. 

Läs mer