Att Soundcloud har haft svårt att få fart på sin affär är ingen hemlighet. 2014 omsatte ljudtjänsten, som har över 175 miljoner användare, drygt 110 miljoner kronor med en tillhörande förlust på motsvarande 370 miljoner kronor.
För att finansiera verksamheten har bolaget tagit in över 2 miljarder kronor i riskkapital från aktörer som riskkapitalbolaget Index Ventures och Twitter. Enbart under förra året fyllde bolaget sin kassa med över 800 miljoner kronor.
Och pengar behövs. Enligt bolagets årsredovisnings för verksamhetsåret 2015, som nyligen offentliggjorts via det brittiska bolagsverket, står det klart att bolaget fortsätter att blöda. Under 2015 redovisade bolaget en förlust på motsvarande 490 miljoner kronor och en omsättning på motsvarande 200 miljoner kronor, vilket sajten Di Digital var först med att uppmärksamma.
Det motsvarar en omsättningsökning på 21,6 procent – och en förlustökning på 30,9 procent.
Några färska siffror för 2016 är inte offentliga, men Soundcloud har under året satsat stenhårt på att försöka få fart på intäkterna. Bolaget har bland annat lanserat sin Spotify-konkurrent Soundcloud Go och slutit avtal med skivbolagsjättarna Universal Music, Warner Music och Sony Music.
Den nya prenumerationstjänsten kostar, precis som Spotify, cirka 100 kronor i månaden.
Hur det går för betalmodellen är däremot högst oklart – några officiella siffror har inte släppts.
“Den nya modellen kommer att hjälpa oss att kapitalisera på vår plattform”, skriver man i sin årsredovisning, samtidigt som man påpekar att ytterligare finansiering kommer att krävas om man inte får fart på sin nya modell.
Idag äger grundarna, de två KTH-studenterna Eric Wahlforss och Alexander Ljung, drygt 16 procent av Soundcloud. Men hur länge till återstår att se. Spotify har under året förhandlat om ett köp av musiktjänsten – men uppges ha dragit sig ur på grund av en för högt satt prislapp (1 miljard dollar).
I veckan kom uppgifter om att Google vill köpa plattformen till ett reapris.
2017 kommer onekligen bli ett spännande, alternativt skrämmande, år för Soundcloud.