Sök

Sugen på att hänga med superentreprenörerna?

Born GlobalInkubatorer

Förra årets deltagare i Kalifornien. FOTO: Born Global/Tomas Linhard

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

På Chalmers-acceleratorn Born Global kan startups få hjälp att växa av techprofiler som Videoplaza-grundaren Alfred Ruth och TAT-grundaren Hampus Jakobsson. Men smakar det så kostar det. 300.000 kronor närmare bestämt.

Acceleratorprogrammet drivs på uppdrag av de statliga riskkapitalverksamheterna Vinnova och Almi. För att hjälpa startup-företagen att lyfta tar de hjälp av coacher med erfarenhet av att starta och driva företag.

Henrik Berglund är docent på Chalmers och ansvarig för programmet. Han berättar att acceleratorn i år har minskat antalet coacher.

“Vi har valt att fokusera på personer med erfarenhet av att själva driva och investera i startups”, säger han.

Bland dessa återfinns Alfred Ruth som grundade videoplattformen Videoplaza som såldes till Ooyala/Telstra förra året och Stefan Lindeberg som var med och grundade riskkapitalbolaget Creandum.

Även Liselotte Engstam som har jobbat på IBM och sitter i styrelsen för it-konsulten Knowit finns med bland coacherna.

Liselotte Engstam är också den enda i acceleratorn som är kvinna.

“Vi kommer att ändra på det till kommande år. Det blev så i år eftersom vi ändrade lite i formatet och fick kicka igång programmet med kort varsel. Jag hann inte avsluta med de kvinnor som jag varit i kontakt med. Det finns många kunniga kvinnor i den här branschen, man behöver inte alls kvotera in en massa gubbar bara för att man känner dem”, säger Henrik Berglund.

Programmet består av nio tillfällen mellan augusti till december där de tio utvalda startupföretagen coachas i olika moment för att kunna skala upp sin verksamhet.

“Det gäller till exempel marknadsstrategi och att hitta och lära känna sin målgrupp som vi har sett att många har problem med", säger Henrik Berglund.

De flesta av träffarna äger rum på kontorshotellet SUP46 i Stockholm. En går dock av stapeln i Malmö för att göra det möjligt för Hampus Jakobsson att leda en modul.

Han är aktiv affärsängel i Sverige efter att ha grundat och sålt techbolaget TAT till Blackberry för 800 miljoner kronor. En träff är förlagd till Kalifornien så att deltagarna får besöka företag som Airbnb och Tesla.

“Vi åker dit av tre skäl. Dels träffar vi intressanta människor här som kan lära dem något konkret, dels kommer alla coacher och företag varandra närmare när de bor ihop en vecka. Det är något som behövs för att vi ska kunna vara brutalt ärliga med varandra sedan. Den tredje anledningen är att de flesta tenderar att höja ambitionsnivån ännu mer när de kommer tillbaka”, säger Henrik Berglund.

För att platsa i programmet behöver företaget ha ett engagerat team och stor potential. Vilken bransch techbolaget verkar inom är mindre viktigt.

“Historiskt har vi haft med väldigt olika företag. Nu senast har vi med ett företag som jobbar med satellitlösningar för internet och ett annat som jobbar med barnmat. Men det tenderar att vara bolag som jobbar med mjukvara i någon form”, säger Henrik Berglund.

Han berättar att det viktigaste är att alla i företaget är engagerade och jobbar med det på heltid eftersom de har märkt att det är sådana företag som lyckas bäst efter att de avslutat programmet.

“Precis som alla andra vill vi ha personer som är ambitiösa med en bra idé på en snabbt växande marknad”, säger Henrik Berglund.

Born Global tar till skillnad från många andra acceleratorer betalt i pengar, inte ägande. Programmet kostar 300.000 kronor, men Almi står för 250.000 kronor så slutsumman för de bolag som är med blir 50.000 kronor plus kostnader för resor och boende.

Sättet att finansiera programmet är enligt Henrik Berglund inte det enda som skiljer Born Global från liknande program.

“Jag vet att några av våra bolag har varit både hos oss och i andra program. Jag tror att vi gör det lite på en annan nivå. Jag tror att vi har lite högre kvalitet rakt igenom. Men jag tycker att många andra också är skitbra. De är inga konkurrenter, jag tycker att det är så jäkla bra att det händer saker inom det här området”, säger Henrik Berglund.

Läs mer