Sök ikon

Wisterberg: ”Striden om internet är inte över - den har bara börjat”

Artikel bild
Erik Wisterberg är reporter på Breakit.

Breakits Erik Wisterberg reder ut vad gårdagens nyhetsbomb egentligen betyder.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Det var i våras som Telia införde fri surf på sociala medier som Facebook, Instagram och Kik.

Kunderna jublade. 

Mediebranschen rasade. 

Nätneutralitetsförespråkarna såg det som en attack mot det öppna och fria internet. Varför ska nätjättar som Facebook gynnas, undrade de svenska mediecheferna. 

Att operatörsjätten Telias kunder kan surfa fritt på vissa sociala medier, även efter att deras mobildata är slut, är en oomtvistlig konkurrensfördel. 

Gårdagens beslutsförslag från PTS tolkades av vissa som att slaget om nätneutraliteten är vunnet.

”Dagens besked, att Post- och telestyrelsen kommer förelägga ’Telia att behandla all trafik likvärdigt’, är en vinst för varje internetmedborgare. Det innebär att ingen tjänst eller data ska få förtur till den infrastruktur som nu är varje företags syre”, skrev exempelvis Breakits krönikör Emanuel Karlsten som varit en av Telias vassaste kritiker i frågan.

Schibsteds chef för sociala medier Eshan Fadakar höll med…

… liksom Mittmedias multichefredaktör Daniel Nordström.

Här är det på sin plats att dra i bromsen – rejält.

• För det första: PTS beslutsförslag gäller inte hela Telias erbjudande. PTS slår enbart ned på att Telia-kunder kan fortsätta Facebooka när hen utnyttjat all sin data. Telia kan alltså glatt fortsätta att låta kunderna surfa på Facebook och andra sociala medier utan att det äter på datapotten. PTS har inte ens prövat den delen

• För det andra: Slaget om nätneutraliteten i just denna specifika fråga är inte över – det har bara börjat. 

Telia kommer i nuläget inte att göra någonting, trots att PTS slår fast att bolaget ska behandla all internettrafik likvärdigt när slutanvändarens datatak uppnåtts. 

”Vi kommer att fortsätta med vårt erbjudande i oförändrad omfattning”, säger Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffär när jag nådde honom under torsdagsmorgonen.

Telia har till 4 januari på sig att svara innan PTS fattar sitt beslut. Det kommer med all sannolikhet att ligga i linje med vad som presenterades igår. Telia har då två val: Backa eller att ta striden till svensk domstol. 

EU-regleringen om nätneutralitet som PTS bygger sitt beslutsförslag på kom på plats först i våras. Ingen vägledande praxis från någon svensk domstol finns.

Striden mellan Telia och PTS är att betrakta som ett pilotfall. Och för Telia är det en stor fråga.

”Sociala medier är för många det primära kommunikationssättet. För oss är det viktigt att våra kunder kan kommunicera på det sätt som är enklast för dem”, säger Jonas Hasselberg.

Han vill inte säga om Telia ska ta saken till domstol, mer än att det är ett alternativ som bolaget överväger. 

Klart är att Telia vill ha sin fria surf kvar. Jag skulle bli väldigt förvånad om vi inte får se en rättsprocess kring detta när 2017 tar sin början. 

Det skulle ge en svensk rättspraxis i frågan, vilket skulle vara välkommet. 

Internet ropade ”hurra” lite för tidigt denna gång. Slaget om telekomoperatörernas ansvar för nätneutraliteten har bara börjat. 

Läs mer