Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Så säljer du in din startup till en investerare – 3 experters bästa råd

Artikel bild
Foto: Istockphoto.

Som oerfaren entreprenör är det lätt att hamna i underläge mot slipade investerare. Här ger tre proffs sina bästa tips till företag som vill ta in riskkapital.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

sara@breakit.se

Reporter

OBS! Artikeln publicerades första gången 2015

Fredrik Jung-Abbou faller knappast under beskrivningen “oerfaren entreprenör”.

För några år sedan grundade han vårdtjänsten Kry, han ligger bakom bland annat factoringtjänsten Fakturino och han har tidigare startat och sålt lånesajten Lendo. Hans råd till andra entreprenörer som är på väg att söka kapital är att bygga relationer under lång tid och att träffa många olika investerare.

“Träffa dubbelt så många som du tror att du ska. När ett par börjar bli ‘varma’ gör man ofta misstaget att sluta träffa nya för 'vi gillar ju dem och de gillar oss'. Men ingen har ju helt visat sina kort än. Fortsätt träffa fler hela tiden för många underskattar värderingen eller bara faller av”, säger han.

Fredrik Jung-Abbou berättar att det är vanligt att investerare lyfter fram två till tre komplexa problem som du kanske inte har något svar på – i dagsläget.

“Där gäller det att kontra med att prata om målen och vad ni kan uppnå, säga att 'vi är rätt team att fixa det, ni kan inte straffa oss för att vi inte har svaren och därför vill vi ha en högre värdering'”.

Riskkapitalbolagen står förstås ständigt redo att hitta nya bolag att satsa pengar i.

Svenska Northzone får till exempel hundratals förfrågningar per år från bolag som söker kapital. Ett fåtal av dessa leder till en investering.

“Ofta vill man som entreprenör tjäna en massa pengar men de entreprenörer vi är intresserade av brinner för att lösa något stort problem. Man märker stor skillnad i pitchandet mellan de entreprenörer som säljer för säljandets skull versus de som vill ha hjälp med att nå sin vision”, säger Marta Sjögren, investerare på Northzone.

Ofta brukar Northzone vilja ha en ägarandel på 20–25 procent. Entreprenörerna ska alltså behålla en majoritet av bolaget.

Per Roman, som har grundat investmentbanken GP Bullhound, tycker inte att man ska stirra sig blind på att få en så hög värdering på sitt bolag som möjligt.

“Nej, det allra viktigaste rådet till den som är på jakt efter finansiering är att få ombord de bästa och smartaste människorna som kan vara rådgivande och till exempel öppna dörrar i USA eller Kina. Får man en för hög värdering kan det också vara svårt att ta in mer pengar senare”, säger han.

GP Bullhound agerar rådgivare vid olika typer av transaktioner och har bland annat hjälpt europeiska startups att ta in över en miljard dollar totalt, bland annat den ryska Blocketkopian Avito med 110 miljoner dollar och svensk-grundade Delivery Hero med 85 miljoner dollar i riskkapital.

“Man måste förstå att resa riskkapital är ett säljjobb där man måste vara beredd att kavla upp ärmarna och ringa och mejla hundratals människor, träffa tjugotals och gärna lära känna dem över en längre period. Man behöver också vara envis, snabb med att följa upp, positiv och artig, och alltid försöka komma med något nytt varje gång”.

För att lyckas vid en pitch är det viktigt med en bra presentation och att man lyfter fram sina nyckeltal och berättar vad man håller på med just nu. Även den som inte har en färdig produkt har milstolpar att redovisa.

“Alla bolag gör ju något varje dag. Det kan vara alltifrån hur många kunder som testar ens produkt till att man redovisar hur långt man har kvar till en alpha eller beta-version av en app. Det finns alltid något och det ska man vara stolt över och tydligt redovisa”, säger Per Roman. 

Att vara påläst och förberedd är något som Marta Sjögren också lyfter fram.

“Det är särskilt bra om entreprenören har tänkt igenom sin strategi. Ofta när jag hört en pitch brukar jag fråga vad pengarna kommer användas till. Då ser man hur teamet tänker kring operationella,  taktiska, och strategiska frågor", säger hon.

Vill du läsa mer om hur du får kontakt med en investerare? Läs riskkapitalisternas 8 viktiga råd här.

Läs mer