Det visar Atomicos stora startuprapport som släpps på techkonferensen Slush.
Sverige har drygt 8 fintechinvesteringar för varje miljon invånare. I Storbritannien, som hade flest investeringar totalt, var motsvarande siffra 5,2.
Enligt Atomico gjordes totalt 82 investeringar i svenska fintechbolag mellan 2011 och 2016. De enda länderna som fick fler fintechinvesteringar i absoluta siffror var Frankrike, Tyskland och Storbritannien. De tre ländernas fintechbolag stängde 87, 146 respektive 337 kapitalrundor under samma period.
Fintechbranschen har tagit fart i världen generellt de senaste åren, men kanske särskilt mycket i Sverige.
Enligt Breakits sammanställning har svenska fintechbolag stängt hela 35 kapitalrundor, bara under 2016. Alltså över 40 procent av alla kapitalrundor de senaste fem åren.
“Det är lite av en sweet spot för fintechbranschen just nu. I Stockholm har vi världsledande finansmarknadsforskning, ett regelverk som gör att startups som tredjepart kommer att få tillgång till bankernas kunddatabas, en stark innovationskraft och dessutom storbanker som är villiga att samarbeta med startups”, sade fintechexperten Anna Felländer i samband med Breakits sammanställning.
Enligt The Nordic Web genomfördes 34 kapitalrundor i svenska fintechbolag under 2015. Det bör rimligen innebära att antalet investeringar inom området har ökat kraftigt de senaste åren. Då ska man ha i åtanke att Breakits, The Nordic Webs och Atomicos gränsdragning för vad som är ett fintechbolag kan skilja sig från varandra.
Just bankernas positiva inställning har även fintechprofilerna Sebastian Siemiatkowski och Jacob de Geer gett tummen upp tidigare.