I samband med den stora finska techkonferensen Slush presenterar riskkapitalbolaget Atomico – grundades av Skype-grundaren Niklas Zennström och Mattias Ljungman – sin rapport över den europeiska techbranschen.
Där sticker Sverige – i vanlig ordning – ut som ett framgångsland.
Som man har kunnat se redan av Breakits stora riskkapitalgenomgångar för första halvåret och tredje kvartalet 2016, är vi inne i ännu ett rekordår vad gäller riskkapital.
Atomico estimerar att svenska techbolag kommer att dra in över 14,7 miljarder kronor. Det är en ökning med 42 procent från 2015. I hela Europa ligger siffran på 120 miljarder kronor.
I Sverige är det inte bara enklare appbolag som går bra. Även “deep tech”-segmentet – alltså bolag med tung teknisk innovation – har lockat till sig rejält med kapital. Till genren kan man räkna bolag som exempelvis säkerhetsbolaget Recorded Future och databasbolaget Neo Technology.
Som man ser av diagrammet ovan har Sveriges deep tech-bolag lockat till sig 198 miljoner dollar – motsvarande 1,8 miljarder kronor med dagens växelkurs – de senaste fem åren.
“Tittar man på bolagen nu jämfört med tidigare så är det fler som jobbar med de riktigt svåra områdena som AI och maskininlärning. Den typen av teknik har funnits länge på universiteten men det börjar bli vanligare att det bildas kommersiella bolag från akademisk forskning”, säger Sophia Bendz på Atomico.
Enligt bolagets rapport finns det inte bara kapital i Sverige, utan även en hel del utvecklare. Totalt har Sverige 50.000 professionella utvecklare. Närmare hälften har mer än sex års erfarenhet.
Mattias Ljungman, partner på Atomico, menar att det finns många faktorer som gör Sverige till ett så bra startupland. Som exempel nämner han det svenska välfärdssystemet.
“Om man inte lyckas i Sverige står man inte kvar helt tomhänt i och med att det finns ett skyddsnät. Sedan är Sverige också en bra testmarknad. Det är väldigt hög internetpenetration och bra techkunskap bland medborgarna”, säger han.
Mattias Ljungman menar att Sveriges stora styrka är att man lyckas producera väldigt många storbolag från en relativt liten bas av techbolag.
“Sverige är ett litet land och kommer aldrig ha någon stor volym. Men man har varit väldigt duktig på att få några få att bryta igenom och bli väldigt stora, globala bolag. Hitraten (alltså andelen bolag som lyckas per totalt antal startups. Reds. anm.) är väldigt bra när man når de större kapitalrundorna”, säger han.
En annan intressant detalj är att Sverige, utifrån antal investeringar per capita, med god marginal är Europas främsta fintechland.
Med det sagt är inte sverige det enda landet som går bra. En av punkterna Atomico fokuserar mest på är att antalet techstäder blir allt fler. Mattias Ljungman lyfter bland annat fram Köpenhamn, Paris, och Lissabon som viktiga techstäder.
“Det har nog lite att göra med att acceptansen för techbolag har ökat och att intresset från hela ekonomin har ökat”, säger Mattias Ljungman.
Kollegan Sophia Bendz menar att det också kan hänga samman med att europeer har blivit bättre på distansarbete.
“Den yngre generationen entreprenörer är mer vana vid att jobba ihop virtuellt istället för att fysiskt dela kontor. Det finns en attityd. Alla behöver inte längre bo på samma postnummer”, säger hon.