Sök ikon

Branschens nya finanslejon går på jakt efter lönnfeta fondjättar

Artikel bild
Mai Thai och Nanna Stranne. Foto: Press.

De fann varandra i viljan att gå på de "lönnfeta zebrorna" - som de kallar fondmarknaden. Nu vill Mai Thai och Nanna Stranne i Sigmastocks förändra en mångmiljardindustri i grunden.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

200 kostymklädda män och kvinnor i pennkjolar sitter i stora salen på Berns i Stockholm. Den moderna scenen framför dem bryter av helt från resten av lokalen. Sirliga, förgyllda lister täcker alla hörn. Från taket hänger en gigantisk ljuskrona. Mai Thai och Nanna Stranne står mitt i strålkastarljuset på scenen.

”Lejon går inte på de friska och starka zebrorna - de tar hellre de som är lite lönnfeta och haltar”, säger Mai Thai från scenen.

Hjärtliga skratt studsar mot väggarna men med en lite nervös underton. En del av publiken är nämligen zebror.

De halta och lönnfeta zebrorna är i det här fallet världens aktiesparfonder. De två kvinnorna på scenen ser det som sin uppgift att göra fonderna helt överflödiga.

Nanna Stranne och Mai Thai har grundat fintechbolaget Sigmastocks. Tjänsten ska hjälpa privatpersoner att spara långsiktigt i direktäga aktier och undvika fondbolagens avgifter.

Entreprenörsresan började när de gjorde sitt exjobb tillsammans på Industriell ekonomi-linjen på Chalmers i Göteborg. De satt och pratade tillsammans med sin tredje medgrundare Carl Lindberg, som inte är aktiv i bolaget.

“Det störde oss att branschen var så traditionell och att det fanns så extremt mycket förbättringspotential”, berättar Mai Thai efter de båda entreprenörernas framträdande.

“En stor del av vår utbildning handlade om ekonomi och vi har även läst finansiell matematik så vi såg hur ineffektiv branschen är. Det i kombination med att vi ville skapa värde och ville starta företag gjorde att vi drog igång det här”, säger Nanna Stranne.

Med matematiken i hand satte de tre grundarna sig ned och började bygga algoritmer för att automatiskt leta fram aktier lämpade för långsiktigt sparande. Men de ville inte starta någon egen fond. Istället byggde de en tjänst som ersätter fondsparande med aktieparande och kapar den procentuella avgift som fonderna tar.

Bolaget suger in siffror från alla börsnoterade bolag i Norden och Nordamerika de senaste tio åren och analyserar datan för att vaska fram de bästa bolagen att satsa på.

“Det är inte hos oss man hittar nästa Fingerprint eller Facebook. Då är man på fel sida. Vår tjänst är mer för det långsiktiga sparandes, som till exemepl pensionssparande”, säger Mai Thai.

Vi backar tillbaka till scenen på Berns. Duon har precis tackat för sig och är på väg av scen. Efter en halvtimmes presentation har de blivit det närmaste man kommer blivande rockstjärnor på ett fintechevent.

Snabbt bildas en liten ring av fintechnördar runt de två.

“Jag vill bara säga att ni är så sjukt grymma. Ni har precis fått en ny kund. Hur gör man för att starta ett samarbete med er”, frågar en av åhörarna.

Visitkort byter händer och möten bokas.

Nanna Stranne och Mai Thai hinner gå ungefär en halvmeter innan nästa utsträckta hand kommer fram.

Fler visitkort delas ut. Deras nyaste fan passar på att säkra sig en gruppbild med dem.

Senare under dagen ska bland annat vice riksbankschef Cecilia Skingsley berätta om sina planer för en svensk e-krona men där och då är det bara Sigmastocks som gäller.

Men responsen har inte alltid varit lika positiv.

“Vi märker en stor förändring i branschens mottagande av oss bara från ett år tillbaka. Det har hela tiden blivit mer accepterat att den här förändringen kommer”, säger Nanna Stranne.

“Ja, och det är också så att man ser att våra kunder, som är privatpersoner, har en annan inställning. När vi startade tyckte folk att robotrådgivning lät lite läskigt. Nu är man lite mer öppen”, tillägger Mai Thai.

Men det finns alltjämt några nej-sägare.

“Alla fintechevent man går på har stora, gamla aktörer och det är verkligen två sidor av branschen. Det är de som inser att den kommer förändras och de som är kvar i det gamla. Jag kan förstå den senare gruppen för de tjänar ofta ganska mycket pengar på det gamla systemet”, säger Nanna Stranne.

Att tjänsten rör upp känslor är kanske inte så konstigt. Sigmastocks hävdar nämligen att fondbolagens avgifter är så höga att deras tjänst kan välja ut aktier slumpmässigt och ändå prestera bättre för sina kunder, bara på insparade avgifter.

Det verkar som att hypotesen kan stämma. På investerarsidan har nämligen bolaget bland annat fått med sig två riktiga veteraner. Den ena är Lena Apler, medgrundare av Collector bank och den andra Bo Matsson, grundare av marknadstechbolaget Cint.

“Jag var i Göteborg på en kodarkurs och hittade det här bolaget med tre matematiker. Jag tror verkligen att de kan bomba sönder den svindyra svenska fondmarknaden. Dessutom är de inte sämre. Fondbolagen kan säga vad de vill men faktum är att de följer index ganska nära, och ändå tar de höga avgifter. De är lika goda kålsupare allihop”, säger Bo Matsson.

Men att de två medgrundarna ens skulle komma överens var inte helt självklart. De två kommer från vitt skilda bakgrunder.

Nanna Stranne är uppvuxen söder om Göteborg bland villor och stadsjeepar och har vunnit VM i konståkning fyra gånger.

Mai Thai å andra sidan är uppvuxen i miljonprogrammet Bergsjön, i norra Göteborg med vietnamesiska föräldrar och en lång kamp för att hinna ikapp med sin utbildning. Hon berättar bland annat att det tog ända till högstadiet innan hon lärt sig svenska ordentligt.

“Det är inget fel med Bergsjön, men det är helt enkelt ingen självklarhet där att du ska fortsätta att utbilda dig, såsom det kan vara i andra områden. När jag var liten sattes jag i svenska som andra språk, trots att jag är född i Sverige, men tyvärr fick jag snarare mindre hjälp än mer. Skolan hade helt enkelt inte tillräckligt med resurser. Det var först på högstadiet som jag började komma ikapp”, säger hon.

Men det är också det som är deras gemensamma drivkraft: Hårt arbete och effektivisering. Allt kan förbättras – gärna genom digitalisering.

“En sak vi har pratat om är hur sjukt det är att så mycket dokument skickas i pappersform. Pappersfakturor också. Det är så många områden som inte är automatiserade trots att tekniken finns. Det är en sak som irriterar oss båda, att inte använda ny teknik. Vi fattar inte det”, säger Mai Thai.

Det kommer förmodligen dröja innan de två kan ta sig an pappersväldet. Enligt de själva omsätter fondbranschen ungefär 30 miljarder kronor på sina avgifter – bara i Sverige.

Även om storbankerna börjar svänga är det långt kvar för Sigmastocks till miljarderna. Man räknar med att ha ungefär 15.000 användare vid årsskiftet och kan nå lönsamhet 2017. Nu har de inlett jakten på nytt kapital till det egna bolaget för att öka tillväxttakten.

Läs mer