Tre startups äntrade scenen på anrika Berns salonger, under Breakits och Finanslivs fullpackade event "Fintech Stockholm" på onsdagen.
De var där för att få sin idé granskad av Lena Apler, grundare av Collector bank, och storinvesteraren Staffan Persson. Och för att tävla mot varandra – med publiken som domare.
• Den Vinnova-backade robotrådgivningstjänsten Primepilot, som ska hjälpa privatpersoner att få ett billigare fondsparande, var först ut.
• Froda, som specialiserat sig på lån till småföretag via en digital plattform, klev på kort därefter.
De fick både ris och ros av panelen.
Men tävlingens tredje deltagare, Lånbyte.se, fick den annars norrländskt buttre investeraren Staffan Persson och den slipade affärskvinnan Lena Apler på fall.
”Jag har inget pokerface, söker ni pengar?”, sade Lena Apler.
”Jag måste tyvärr hålla med, detta är suveränt vasst”, fyllde Staffan Persson i.
När publiken hade röstat tog lånestartupen hem en jordskredsseger. Så vad handlar det om?
Enkelt uttryckt är idéen att göra bolån – för många en tidskrävande men otroligt viktig del av privatekonomin – enkel via en automatiserad plattform. Tjänsten ska också spara stora belopp åt sina kunder genom att pressa bolåneräntan.
På blott tre till sju minuter ska användarna få ett färdigförhandlat räntepressat erbjudande att ta ställning till.
”Vi har lyckats med det omöjliga, att göra bolåneresan enkel”, säger Alexander Widegren, grundare och vd.
Han är programmerare i grunden, och har skruvat om modellen bakom sin tjänst ett flertal gångar. Den senaste versionen lanserades i samband med Sthlm Tech Fest i september.
Bland konkurrenterna finns bland annat Schibsted-ägda Mitt Bolån.
Alexander Widegren menar dock att hans bolag är unikt i och med att hela processen görs digitalt, och automatiserat, istället för via mänskliga bolånehandläggare.
Nu väntar nästa steg i hans bolagsbygge – ett namnbyte och ett helt nytt varumärke. Lånbyte.se ska i framtiden gå under namnet Enkla.com.
Dels ska namnet fungera bättre i ett internationellt perspektiv, dels ska det signalera kärnvärdet enkelhet.
”Enkla bolån vill alla ha, ingen vill ha komplicerade bolån”, säger Alexander Widegren.
Namnbytet kommer dock med en inte helt oansenlig prislapp. Teamet bestämde sig redan för något år sedan att Enkla var rätt namn. Men – som ofta – var .com-domänen uppdagen.
Alexander Widegren tog via en bulvan kontakt med ägaren, som fanns i Indien.
”Han ville ha 200.000 dollar för det. Då släppte vi det, det var för dyrt för oss”.
Tiden gick.
Varje fredag avsatte Alexander Widegren och hans team en timme för att att värka fram ett nytt, men lika självklart, namn.
”Det blev ett jättejobbigt halvår, vi var inte nöjda med något annat än Enkla.com”.
Återigen kontaktades den indiske mannen, som nu gav ett lägre prisförslag. Lånbyte.se fick dock betala ”ett femsiffrigt belopp i dollar” för att få loss domänen.
”Man måste nog var beredd att betala minst 10.000 dollar för ett domännamn i dag, även om jag hellre skulle använt de pengarna till att anställa fler programmerare”, säger Alexander Widegren.
Du som är nyfiken på att kolla in den nya identiteten kan redan nu surfa in på den nya sajten. Vid årsskiftet sker en större marknadsföringsinsats för att komma ut med det nya varumärket.
2015 omsatte Lånbyte.se blott 722.000 kronor, med en förlust på knappt två miljoner kronor. I år räknar bolaget med att ha förmedlat lån till ett värde på två miljarder kronor.
Just nu är bolaget på jakt efter en större investering för att skala upp. Bolaget har tidigare tagit in riskkapital från Bonnier-anknutna NFT Ventures.
”Vi hållit oss konservativa i våra kostnader, att spendera 6 miljoner kronor över tre år är konservativt. Vi har inte råd att kasta iväg pengar tills att vi har bevisat att detta fungerar, vilket jag tycker att vi har gjort nu”, säger Alexander Widegren.
Bli inte förvånad om Lena Aplers Collector Ventures, eller Staffan Perssons Swedia Capital kliver in i bolåneutmanaren.