Sök ikon

Svenska Zenterio blöder - nu fylls kassan med 85 miljoner kronor

Artikel bild
Genrebild. Foto: Erik Johansen/TT

Linköpingsbolaget tar in stor finansieringsrunda – men värderingen rasar, kan Breakit avslöja.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

Mjukvarubolaget Zenterio har skapat ett slags operativsystem för digitala boxar och har bolag som Tele2 och Deutsche Telekom på sin kundlista.

“Vi levererar en oberoende mjukvarulösning för operatörer som fungerar oavsett vilken hårdvarulösning som operatörerna har och om utrustningen är ny eller gammal, men även OTT-lösningar (TV-sändingar distribuerade via internet reds. anm.) till andra skärmar som mobiler och surfplattor”, berättar bolagets produktchef Marco Frattolin till Breakit.

Bolaget har sedan starten tagit in över 200 miljoner i riskkapital från stora institutionella investerare och nu fyller man på kassan igen, enligt ägardatabasen Vembi.

Totalt rör det sig om 85 miljoner kronor, enligt handlingar som Breakit har tagit del av.

“Vi siktade först på att få in 50 miljoner kronor men emissionen övertecknades så vi utökade det. Vi hoppas att vi ska kunna klara oss med det här kapitalet så vi inte behöver leta mer kapital på ett tag”, säger bolagets finanschef Steven Moodie.

Under de senaste tre åren har bolaget gjort en förlust på närmare 300 miljoner kronor, så att kapital behövs är det ingen tvekan om.

Under andra kvartalet 2016 gick det dock betydligt bättre. Då gjorde man istället ett rörelseresultat efter finansiella poster, så kallat EBITDA, på 6,2 miljoner kronor.

Huruvida det har vänt helt och hållet för bolaget eller om kvartalet var ett undantag är fortfarande inte helt klart.

“Jag kan tyvärr inte ge några prognoser på framtiden. Det jag kan säga är att vi ser en generellt positiv utveckling, både gällande omsättning och lönsamhet”, säger Steven Moodie.

Enligt Steven Moodie kommer de nya pengarna framför allt att användas för att driva vidare den ordinarie verksamheten utan några speciella förändringar.

Produktchefen Marco Frattolin berättar å andra sidan att bolaget planerar att satsa på IOT – sakernas internet – och det smarta hemmet i framtiden.

“Ett av problemen med smarta hem är att folk inte litar på att skicka data om sitt hem till vem som helst. Här ser vi att våra kunder redan har stort förtroende och befintlig hårdvara i kundernas hem som man även kan göra till navet i det smarta hemmet”, säger han.

För ungefär ett år sedan hoppade bolaget i sista stund av sin börsnotering. En av orskarna var bolagets stora förlustsiffror.

”Jag vill inte ta bolaget till börsen innan alla strängar är spända. Där är vi inte riktigt idag”, sade Zenterios vd Jörgen Nilsson då.

Nu verkar det som att det inte bara är sista raden i bokslutet som visar rött. Även flera investerare kan ha blivit av med stora belopp. I bolagets kapitalrunda 2015 sattes värderingen till över 1 miljard kronor.

Enligt Breakits beräkningar värderas bolaget nu till ungefär 300 miljoner kronor. Värderingen har alltså minskat till en tredjedel av vad den var för drygt ett år sedan.

Bland storägarna finns flera värdepappersförmedlare, som bland annat DNB Verdipapirservice, UB Securities och JP Morgan Clearing Corporation. Det gör det svårt att utröna vem som egentligen har spottat in pengarna. Intressant i sammanhanget är att Bonniers vd Thomas Franzén och den tidigare Nokia-vd:n Olli-Pekka Kallasvuo sitter i Zenterios styrelse.

Näst största ägare i bolaget, efter DNB Verdipapirservice, är riskkapitalbolaget Scope, följt av privatinvesteraren Adam Nordin.

Vem som har investerat i den senaste kapitalrundan vill inte Steven Moodie avslöja men han säger att det är både befintliga och nya investerare.

Rättelse: I en tidigare version av texten skrev vi att bolaget under andra kvartalet gjorde ett EBITDA-resultat på 3,8 miljoner kronor. Korrekt siffra är alltså 6,2 miljoner kronor. Vi beklagar misstaget.

Läs mer