Arbetarna har LO. Bankerna har Bankföreningen. Nu ska även de svenska fintechbolagen organisera sig – för att kräva bättre villkor från Sveriges politiker, kan Breakit berätta.
Nyheten sipprade ut under Breakits och Finanslivs event ”Fintech Stockholm”, som just nu pågår på Berns i Stockholm.
Bakom initiativet står bland andra Collector banks grundare Lena Apler, som även är en flitig investerare i fintechsvängen.
”Vi är några entusiaster och eldsjälar som tycker att det finns ett behov av att samverka, eftersom vi har gemensamma frågeställningar och intressen”, säger Lena Apler till Breakit.
Hon menar att investerarna sedan länge förstått kraften i fintechbolagen och förändringarna som kommer med digitaliseringen inom bank- och finansvärlden.
”Men från offentligt håll, och från politikerna, finns inte samma intresse. Fintech kommer att fortsätta att växa, och för att alla delar av samhället ska ha nytta av det måste ambitionsnivån höjas”, säger Lena Apler.
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i Svenska Riskapitalföreningen och nybliven rådgivare till NFT Ventures, finns också med bland initiativtagarna. Hon har stor erfarenhet av opinionsbildning från sin tid som vd för intesseorganisationen Företagarna.
”Jag såg redan då behovet, då fintechbolagen stöter på en hel del gemensamma problem. Det finns även ett behov från myndigheter och politiker att kunna prata med branschen enat”, säger Elisabeth Thand Ringqvist.
Nu ska en tillfällig interimsstyrelse förbereda branschorganisationens födelse. Föreningen, som går under arbetsnamnet ”Fintech Association” ska hålla sin första stämma i början av nästa år.
Från start ingår bolag som Klarna, Nasdaq, NFT Ventures, Collector, Lendify och Nordkap. Elisabeth Thand Ringqvist hoppas att ett 50-tal bolag kan komma att ansluta sig.
”Det är alltid svårt för politiker och myndigheter att prata med enskilda bolag, det blir lätt känsligt. Vi skapar en plattform för samtal mellan myndigheter och branschen – samt en mötesplats för branschen i sig”, säger Elisabeth Thand Ringqvist.
Lena Apler pekar på möjligheten för små startups inom fintech att göra sina röster hörda, exempelvis kring Finansinspektionen.
”Många små startups har ingen kanal utåt för att bli lyssnade på. Det är bättre att vi går ihop, blir mer professionella och lite av lobbyister”, säger hon.