Sent på tisdagen gick vice Riksbankschefen Cecilia Skingsley ut i en intervju med brittiska Financial Times och flaggade för att Sverige kunde bli första centralbanken i världen att ge ut en digital valuta.
Därför var medieintresset på topp när Cecilia Skingsley i samband med ett anförande på Breakits och Finanslivs event ”Fintech Stockholm” på onsdagsförmiddagen utvecklade sina tankar i ämnet. Alla de stora mediebolagen och nyhetsbyråerna var på plats och Breakit live-sände via Facebook (se hela sändningen här!).
Cecilia Skingsley inledde sin dragning på Fintech Stockholm med en liten historielektion i pengar och Riksbankens roll.
Hon pekar bland annat på att Sverige har en historia av innovation när det kommer till valutor.
“Sverige var först i världen med papperssedlar.”
Att börja titta på nya innovationer, som e-valuta, är således naturligt, förklarade Cecilia Skingsley.
Så vad är då på gång? Konkret överväger Riksbanken nu att ge ut en ”e-krona”. Om detta ska bli verklighet eller inte ska enligt planen beslutas inom två år.
"Jag har valt att kalla detta för e-kronor. Vi har inte bestämt oss, men det är startskottet till ett stort utredingsarbete. Det är spännande, vi har kommit mycket längre än många andra länder", sade Skingsley från scenen.
Bakgrunden till utredningen är bland annat att mängden kontanter i omlopp i Sverige har minskat med 40 procent sedan 2009.
"Jag vet inget annat land som har så här snabb nedgång."
Cecilia Skingsley poängterade dock att en eventuell e-krona ska vara ett komplement till, inte en ersättning för, traditionella kontanter.
“Det finns människor som inte vill eller får ha tillgång till kommersiella betalningssystemen. Men även de måste ha möjlighet att delta i samhällsekonomin och kunna delta i samhället."
“Ute i landet, bland äldre, handikappade och nytillkomna är det här en utmaning.”
Exakt hur e-kronan ska utvecklas - om det ska ske i form av ett platskort som går att laddas på (tänk SL-kort) eller om betalningar med valutan ska ske via en app - återstår att se.
"Jag tror att en e-krona från centralbanken kan komma i flera olika utföranden."
Pengar i fysisk form bygger på en enkel överenskommelse – en krona är värd just en krona. När det kommer till digitala betalningar finns i stort sett alltid kontrollinstanser, i form av banker eller andra tredjepartsaktörer, istället som garant.
Storbankernas mobilbetalningsapp Swish är ett exempel. Den decentraliserade kryptovalutan bitcoin är ett annat, där själva blockkedjan istället agerar automatisk kontollfunktion.
Har ni inspirerats av kryptovalutor som bitcoin?
"Jag skulle inte säga inspirerats, men vi följer utvecklingen noga och har skrivit analyser. Jag utesluter inte att den tekniken kan komma att användas i ett e-krona-system i framtiden. Det ingår i vår roll att försöka förstå vår omvärld. Där är kryptovalutor en del."
I samband med Breakits event passade Skinglsey på att sträcka ut en hand till fintechexperterna i publiken.
"Jag vill bjuda in er att reflektera över detta och komma in med era bästa tanker och idéer och synpunkter eller protester. Vi behöver er kunskap."
Se hela dragningen nedan.