Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Riksbanken överväger e-krona – kan bli utmanare till bitcoin

Artikel bild
Cecilia Skingsley sitter i Riksbankens direktion, och har titeln vice riksbankschef. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman samt Anders Wiklund.

Riskbanken kan bli första centralbank i världen att ge ut en digital valuta.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Pengar i fysisk form bygger på en enkel överenskommelse – en krona är värd just en krona. När det kommer till digitala betalningar finns i stort sett alltid kontrollinstanser, i form av banker eller andra tredjepartsaktörer, istället som garant. 

Storbankernas mobilbetalningsapp Swish är ett exempel. Den decentraliserade kryptovalutan bitcoin är ett annat, där själva blockkedjan istället agerar automatisk kontollfunktion. 

Nu planerar Sveriges Riksbank, som första riksbank i världen, att ta fram en digital valuta. 

Det avslöjar vice riksbankschef Cecilia Skingsley i en intervju med Financial Times (betallänk). 

”Detta är lika revolutionerande som papperssedeln var för 300 år sedan. Vad betyder det för penningpolitiken och för den finansiella stabiliteten? Hur designar vi detta: ett uppladdningsbart kort, en app eller på något annat sätt”, säger Cecilia Skingsley till Financial Times. 

På onsdagsmorgonen utvecklade hon resonemanget i samband med en intervju i Sverigs radio. Exakt hur valutan ska vara utformad återstår exempelvis att se.

"Det kan vara ett kort eller en app", säger hon till P1.

I dag onsdag, på Breakits och Finanslivs event ”Fintech Stockholm” kommer Cecilia Skingsley att berätta mer om satsningen – som är i sin linda. 

Konkret överväger Riksbanken att ge ut en ”e-krona”. Beslut om detta ska bli verklighet eller inte ska enligt plan tas inom två år.  

Bakgrunden är bland annat att mängden kontanter i omlopp i Sverige har minskat med 40 procent sedan 2009. Cecilia Skingsley poängterar dock att en eventuell e-krona ska vara ett komplement till, inte en ersättning för, traditionella kontanter. 

Hur en digital valuta kan komma att fungera i praktiken är ännu en öppen fråga. 

”Vi har egentligen igen att titta på när det kommer till hur den ska designas och vilka de möjliga konsekvenserna är”, säger Cecilia Skingsley till Financial Times och tillägger:

”Det är inte ett alternativ för oss att inte göra något alls”. 

Läs mer