Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Lendifys budskap efter bokslutet: "Vi vänder till vinst nästa år"

Artikel bild
Nicholas Sundén-Cullberg, operativ chef på Lendify.

Efter Finansinspektionens beslut – och jätterundan på 70 miljoner – ser Lendify ett genombrott.
"Proppen gick ur efter sommaren", säger medgrundaren Nicholas Sundén-Cullberg.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Tidigare i dag kunde Breakit berätta om siffrorna i peer-to-peer-lånebolaget Lendifys ännu opublicerade bokslut.

Nettoomsättningen för det brutna räkenskapsåret 2015/2016 landade på 627.000 kronor. Rörelseresultatet: -14,5 miljoner kronor.

Att bolaget går med förlust är väntat, då Lendify investerat tungt i både plattform och personal.

"Det är helt enligt våra förväntningar. Vi har fokuserat på att bygga volym, inte på lönsamhet", säger Nicholas Sundén-Cullberg, medgrundare och operativ chef på Lendify.

Två nyckeltal är centrala för Lendify:

• Mängden kapital som privatpersoner skjuter in i plattformen.

• Volymen på förmedlade lån.

I slutet av april uppgick den sammanlagda lånevolymen till omkring 10 miljoner kronor. Det totala insatta kapitalet uppgick till drygt 12 miljoner kronor.

Nicholas Sundén-Cullberg vittnar nu om en närmast raketartad tillväxt.

"Om vi håller samma tillväxttakt som vi har just nu förväntar vi oss att nå 40 miljoner kronor i utlånat kapital, bara under december månad".

Det skulle alltså innebära att Lendifys lånevolym under en enda månad blir mer än tre gånger större än hela räkenskapsåret 2015/2016.

Bakom boomen finns två faktorer.

I början av juli fick Lendify sitt tillstånd från Finansinspektionen. Och i slutet av augusti fick bolaget in 70 miljoner kronor i sin a-runda.

Avito-grundarna och Stadium-bröderna fanns bland investerarna i kapitalrundan som värderade Lendify till 210 miljoner kronor.

Peer-to-peer-lånebolagen brottas med vissa trovärdighetsproblem efter den omtalade kraschen i Trustbuddy.

Amerikanska Lending Club, den pionjär som anses ha startat hela trenden med privatpersoner som lånar ut till andra privatpersoner, har nyligen skakats av en smärre skandal som ledde till vd:ns avgång.

Lendify ser nu att 70-miljonersinvesteringen och det gröna ljuset från Finansinspektionen har lett till att kunderna litar på bolaget i högre utsträckning. Det resulterar nu i att fler privatpersoner vänder sig till Lendify för att få avkastning på sina sparpengar.

"För oss har inflödet av kapital hela tiden varit flaskhalsen, och det har ökat enormt mycket. Efter att vi stängde vår a-runda efter sommaren var det som att proppen gick ur", säger Nicholas Sundén-Cullberg.

Parallellt har Lendify biffat upp personalstyrkan och förbättrat sin sajt, för att kunna attrahera fler långivare. 

Givet storleken på Lendifys förlust ser sommarens kapitalrunda ut att räcka under lång tid framöver. Budskapet från Nicholas Sundén-Cullberg är att bolaget vänder till vinst redan under 2017.

"Vår kapitalrunda räcker för att ta oss till lönsamhet", säger han.

Framtiden får nu utvisa om Lendify klarar av att leva upp till sin vision: att utmana storbankerna och skapa "Sveriges ledande marknadsplats för lån mellan privatpersoner".

Läs om alla siffror i Lendifys bokslut här.

Läs även om utmanarna, som Savelend och Sparlån.

Läs mer