Sök

Techbolag jublar över ny lag som tvingar banker att öppna sig

KlarnaTinkEU

FOTO: Flickr/Beverly

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Ett EU-direktiv som klubbades igenom sent på onsdagskvällen gör det möjligt för startups att koppla upp sig mot användarnas bankkonton.

Hittills har startups som vill göra det varit tvungna att fråga banken om lov. Ofta säger banken nej, vilket i Sverige har varit ett stort hinder för betal- och privatekonomiappar.

Det har bland annat inneburit problem för e-handlare som vill bygga in direktbetalning via bank på sina sajter. Det svenska betalbolaget Klarnas tyska verksamhet Sofort har brottats med just det problemet.

Det här också är orsaken till att svenskar som betalar med mobilen i butik får hem en faktura efter köpet. Bankerna har helt enkelt inte tillåtit att appen drar pengarna direkt från kontot även om användaren tycker att det är ok.

Politiker i Bryssel har dock i två års tid förhandlat om ett EU-direktiv, med namnet PSD2, som ska släppa in apparna på bankkontot. Sent på onsdagskvällen klubbades det igenom vilket innebar att det snart blir lag i bland annat Sverige.

Ett bolag som jublar över beskedet är den digitala kassaboken Tink, som vi skrev om för någon månad sedan.

Bolaget har suttit med i den svenska regeringens referensgrupp för EU-direktivet.

"Jag har under resans gång sett vilket hårt lobbyarbete bankerna har bedrivit för att stoppa direktivet. Nu ser vi att EU går på konsumentens linje på i stort sett varje punkt. Det känns otroligt kul", säger Tinks medgrundare Daniel Kjellén.

Bankernas argument har varit att de inte kan garantera kundernas säkerhet om kunderna låter tredjepartsutvecklare komma åt data eller dra pengar från kontot.

EU:s politiker, bland annat socialdemokraten Olle Ludvigsson som har varit drivande i frågan, har dock ansett att bankernas linje hämmar innovation.

"Det här öppnar för ohyggligt många olika innovationer som ingen hittills har vågat ge sig på. Folk har tänkt att det ändå inte är någon idé så länge man är beroende av banken. Nu förändras det", säger Daniel Kjellén på Tink.

Läs mer