Sök ikon

Utmanar bokbranschen med sitt verktyg - nu expanderar Vulkan

Artikel bild
Peter Norrman och Alexandra Torstendahl på Vulkanisterna. Foto: Pressbild

Förlagsutmanaren Vulkan går som tåget. Nu väntar internationell expansion.
"Vi vill göra det på rätt sätt", säger bolagets vd Peter Norrman.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Bokförlaget Vulkan bildades 2008 som en utmanare inom förlagsbranschen, med målet att den som ville skulle kunna ge ut en bok.

Efterhand har även mer etablerade författare upptäckt att de kan tjäna pengar på att publiceras via Vulkan, eftersom bolaget bara tar en bråkdel av intäkterna från bokförsäljningen jämfört med traditionella förlag. Utgivningen av etablerade författare sker under varumärket Lava.

En rad kända namn fanns med i grundarskaran, som författaren och PR-konsulten Linda Skugge, poddstjärnan Sigge Eklund och företagsledaren Michael Storåkers. En av medgrundarna, Peter Norrman, är kvar som vd och Michael Storåker är styrelseordförande. Övriga grundare har köpts ut efterhand.

För två år sedan gick även Alexandra Torstendahl, som värvades från rollen som marknadschef på Bonnierförlagen, in som delägare.

Nu expanderar Vulkan utomlands under namnet Bookea. De länder som står först på tur är Finland, Norge, Tyskland och Lettland.

“Vi känner att vi äntligen är redo. Vi hade gärna gjort det tidigare, men vi vill göra det på rätt sätt. Det handlar inte bara om att översätta en sajt, utan vi har finskspråkig personal på plats i Finland och tyskspråkig personal på plats Berlin. Det har tagit tid att knyta upp rätt personer. Tekniken måste också vara på plats”, säger Peter Norrman.  

I början av året lanserade Vulkan sitt nya bokverktyg. En tjänst som är helt gratis att använda och där den som vill också utan kostnad kan ladda upp en e-bok. Användarna kan skriva direkt i verktyget eller ladda upp en Word-fil, de kan också bjuda in vänner som kan vara med och redigera och tycka till om texten online.

Tjänsten har enligt Peter Norrman kostat “väldigt mycket pengar” att ta fram. Utvecklingsarbetet har pågått i två år.

Om den som gett ut en e-bok sedan även vill ha den i fysisk form tar Vulkan betalt för det. De tar också en andel av försäljningen, både på e-böckerna och de tryckta böckerna.

“Den nya plattformen är redan utvecklad och det kostar oss relativt lite att använda den utomlands. Verktyget är unikt och juvelen i kronan som vi kommer lyfta fram i våra utlandslanseringar, men vi kommer även att erbjuda våra andra tjänster”, säger Peter Norrman.

De andra tjänsterna innebär det “allt-i-ett”-paket som bolaget erbjuder, där den som skrivit en bok i princip bara skickar in manus och sedan betalar för att få resten fixat, samt en tjänst där man snarare fungerar som en tryckerimäklare.

Förra året omsatte Vulkanisterna, som moderbolaget heter, 23 miljoner kronor och gjorde ett resultat på 3 miljoner före finansnetto. I år kommer omsättningen att landa på runt 35 miljoner och vinsten ligga på ungefär samma nivå som året innan.

“Vi är glada att vi visar ett positivt resultat trots att vi lagt så mycket på utveckling av det nya verktyget”, säger Peter Norrman.

Nyligen berättade Breakit om startupen Publit som har en liknande tjänst, i form av en plattform där författare själva kan ladda upp sina böcker och göra dem tillgängliga för försäljning. Bolaget har tagit in 15 miljoner i riskkapital, omsatte 27 miljoner förra året och gjorde ett minusresultat på 5,3 miljoner.

Läs mer