Sök

Spelbranschens hårda svar: "Det visar på Svenska Spels hyckleri"

Svenska SpelUnibet

Foto t.h: Hasse Holmberg/TT

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

De nätbaserade spelutmanarna är kritiska till Svenska Spels planer.

Svenska Spel vill höja vinstutbetalningarna  – och gå in i helt nya områden som e-sport samt managerspel. Det kunde Breakit avslöja tidigare under fredagen.

Hela strategin, som syftar till att möta konkurrensen från de utlandsregistrerade nätbaserade spelbolagen, finns i ett dokument som Svenska Spel skickat till regeringen via finansdepartementet. Ett dokument som Svenska Spel uttryckligen bett finansdepartementet att belägga med sekretess. 

Breakit har begärt ut handlingen, men har i skrivande stund inte fått något svar på denna begäran. 

Branschföreningen för Onlinespel, BOS, som leds av den tidigare moderata riksdagsledamoten Gustaf Hoffstedt har dock lyckats få ut dokumentet.

Där ingår nätbaserade utlandsregistrerade speljättar som Unibet, Mr Green, Unibet och Betsson. 

Gustaf Hoffstedt är mycket kritisk till Svenska Spels planer på att öka vinsterna som betalas ut till spelare. 

”Ett av Svenska Spels huvudnummer har varit att hävda ett samband mellan hög återbetalning och spelberoende. Det man nu gör är hyckleri”, säger han till Breakit. 

Även satsningen på e-sport sågas. 

”De ansöker om tillstånd för spelformer som i stort sett inte existerar, som e-sport. Detta handlar om att skapa en helt ny kategori i Sverige”.

Det stämmer ju inte, flera av dina egna medlemmar gör det redan i dag?

”Ja, men det finns i princip inga kunder. Det Svenska Spel gör nu är att försöka etablera en marknad och det är mycket sannolikt att den marknaden påskyndas om de ger sig in där”.

Svenska Spel har avböjt Breakits förfrågan om en intervju kring den nya strategin.

Presschefen Andreas Jerat lovar dock att Svenska Spels höjda vinster och nya spelformer ska ligga i linje med det statliga spelbolagets uppdrag: att vara ett ansvarsfullt alternativ på den svenska spelmarknaden. 

”Vårt spelansvar omfattar alla produkter som vi erbjuder och skulle självklart även gälla för dessa produkter”, sade han tidigare till Breakit.

Hela Sveriges spelmarknad utreds just nu inför en omfattande omreglering. 

I skrivelsen trycker Svenska Spel på för att regeringen ska besluta om de nya tillstånden redan innan denna förändring är på plats. Detta för att bolaget ska ”kunna förbereda sig för den framtida marknaden”.

Gustaf Hoffstedt menar att det skulle skapa en orättvis konkurrensfördel för Svenska Spel. 

”Regeringen bör inte låta Svenska Spel göra det. Vi har ett styrelsemöte på måndag, och jag hoppas att styrelsen uttalar till regeringen att det inte är lämpligt att ge dessa tillstånd nu”, säger han. 

Unibets pr-chef Peter Alling är inne på en liknande linje. 

”Det är intressant att se hur staten via sitt spelbolag flyttar fram sina positioner inför en ny spelreglering. Det visar den kommersiella hungern från staten”, säger han till Breakit”. 

Spelutredningen lämna sitt förslag i slutet av mars. Kriget om den framtida svenska spelmarknaden har bara börjat. I potten ligger uppskattningsvis 50 miljarder kronor

UPPDATERING: Regeringskansliet valde, efter Breakits begäran, att lämna ut Svenska Spels ansökan i sin helhet. Bolagets önskan om sekretess ansågs därmed sakna grund i sekretesslagstiftningen.

Fakta: Spelutredningen ska granska statens roll

• Regeringen vill skapa en spelmarknad som präglas av ett högt konsumentskydd, hög säkerhet i spelen och tydliga förutsättningar för att få verka på marknaden. 

• Regleringen ska bygga på ett licenssystem som innebär att alla som agerar på den svenska spelmarknaden ska göra det med behöriga tillstånd, och att aktörer utan tillstånd ska stängas ute. 

• En utgångspunkt är vidare att de negativa konsekvenserna av spelandet ska begränsas.

• I uppdraget ingår även att analysera vilken roll staten bör ha på en omreglerad spelmarknad.

Källa: Regeringskansliet

Läs mer