För tre veckor sedan kom nyheten att det snabbväxande e-handelsbolaget Bygghemma fått nya huvudägare i form av det norska riskkapitalbolaget FSN.
Säljare var familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan som kom in som ägare 2014. Att Nordstjernan sålde efter bara två år var förvånande - normalt brukar Nordstjernan vara en långsiktig ägare. Men kanske är förklaringen till Nordstjernans snabba exit helt enkelt priset.
Vare sig Nordstjernan eller köparen FSN ville kommentera prislappen när affären annonserades. Det spekulerades då i ett pris på runt 2 miljarder kronor men nu kan Breakit avslöja att det handlar om ännu mer pengar.
Två av varandra oberoende källor uppger att priset blev närmare 2,5 miljarder kronor. Det motsvarar nästan 30 gånger den rörelsevinsten som Bygghemma kommer göra i år eller över 1 gånger omsättningen 2016 som väntas hamna på 2,3 miljarder kronor.
Jämfört med liknande transaktioner som gjorts i Sverige senaste året är det bra betalt. Exempelvis betalade börsnoterade Byggmax cirka 15 gånger rörelseresultatet för e-handlaren Skånska byggvaror.
“Det verkar som att det går att få bättre betalt för bolag med tillväxt utanför börsen just nu. På börsen har investerarna ett större fokus på resultatet”, säger en riskkapitalist som gör investeringar i e-handelsbolag.
Bakom den höga prislappen ligger, enligt Breakits källor, en budstrid mellan flera av Nordens tyngsta riskkapitalbolag. Bygghemma bjöds ut i en strukturerad auktionsprocess och där deltog bland annat riskkapitalbolagen EQT, Nordic Capital och Triton. Men till sist var det alltså den norska spelaren FSN som drog det längsta strået.
”Vi vill tacka Bygghemma Groups ledning och anställda för deras bidrag och förtjänstfulla arbete. FSN är en ägare med stor erfarenhet och kompetens inom handel. Vi är övertygade om att Bygghemma Groups tillväxtresa kommer att fortsätta och vi önskar Bygghemma Group och FSN lycka till i framtiden”, sade Thomas Billing, vd på Nordstjernan, i en kommentar i samband med att affären blev klar.
Hör mer om de rusande priserna på e-handelsbolag i Breakits podcast som denna vecka diskuterar fantasi-värderingar på internetbolag.