Statliga Svenska Spel är en bjässe på den svenska spelmarknaden. 2015 omsatte bolaget 9 miljarder kronor på spel, varav 1,7 miljarder kronor var online.
Men marknadsandelen sjunker – då spelmonopolet utmanas av oreglerade utländska spelbolag som plöjer ned miljarder i aggressiv marknadsföring.
I det tysta har Svenska Spel sedan i somras arbetat med en hemlig plan, som i mångt och mycket handlar om att möta konkurrensen från utmanarna.
Breakit kan i dag avslöja att Svenska Spel har långt gångna planer på att lansera spel på e-sport. Det framgår av ett hemligt dokument som speljätten har lämnat till regeringen.
”Vi har lämnat in ett antal ansökningar om tillstånd, men väljer att avstå från att göra en intervju i detta läge på grund av konkurrensskäl. Vi kommer att kommunicera kring detta och svara på frågor efter att vi vet om de blir beviljade”, säger Andreas Jerat, presschef på Svenska Spel.
Skrivelsen till regeringen, via finansdepartementet, lämnades in i början av september.
Som Breakit har rapporterat växer e-sporten, alltså tävlingar där deltagarna spelar exempelvis Counter strike, Dota och League of Legends. Prissummorna för utövarna landar i vissa fall på miljonbelopp.
Runt hajpen kring e-sport försöker mediejättar som MTG bygga upp lönsamma affärer. På plattformar som Youtube och Twitch lockar gamers stora tittarskaror.
De utländska spelbolagen har valt att kapitalisera på trenden genom att erbjuda betting på dessa tävlingar, precis som på traditionell sport. Unibet, Betsson, Bet 365 och Nordic Bet är några av aktörerna som har den möjligheten.
På Svenska Spel ser man e-sport som en stor framtida affärsmöjlighet.
”Företeelsen vadhållning på e-sport förväntas växa de kommande åren, och med anledning av det bör Svenska Spel få möjlighet att erbjuda vadhållning på e-sport som ett mer ansvarsfullt alternativ till de utlandsbaserade spelbolagens utbud”, skriver Svenska Spel till regeringen.
Dessutom vill Svenska Spel lansera så kallade "managerspel". Enkelt uttryckt handlar det om du ska kunna plocka ihop ditt eget drömlag, i till exempel Allsvenskan, och satsa pengar på det. Spelets utfall avgörs sedan av faktiska matchhändelser kopplat till de uttagna spelarna.
Betsson klev nyligen in på marknaden med sitt spel Fantasy Football.
Svenska Spels bedömning är att managerspel om riktiga pengar – som tidigare inte funnits i någon större utsträckning på den svenska marknaden – kan bli en miljardaffär.
"Svenska Spel förutspår att flera av de utlandsbaserade spelbolagen och särskilt nätbolagen kommer att lansera managerspel i närtid då företeelsen har fått ett stort genomslag på den nordamerikanska spelmarknaden", skriver Svenska Spel.
I USA bedömdes marknaden vara värd 35 miljarder kronor i fjol.
Svenska Spels drag har potential att slå mot Schibsteds Aftonbladet, som har ett stort antal managerspel tillgängliga för betalande Plus-kunder.
Svenska Spel har uttryckligen bett finansdepartementet, dit skrivelsen har skickats, att dokumentet ska omfattas av sekretess.
Detta eftersom dokumentet innehåller uppgifter som kan innebära ”skada för bolaget” om de röjs. Breakit har dock tagit del av dokumentet i sin helhet.
Bollen ligger nu hos regeringen Löfven, som har att ta ställning till om Sveriges statliga spelbolag ska få tillstånden.
Frågan är potentiellt känslig givet Svenska Spels uppdrag, att verka för ett sunt spelande, med tanke på att målgruppen för betting på e-sport sannolikt är ung.
”Vårt spelansvar omfattar alla produkter som vi erbjuder och skulle självklart även gälla för dessa produkter”, säger Andreas Jerat.
Svenska Spels hemliga strategi klubbades på ett styrelsemöte den 14 juni, mindre än två månader efter att Anitra Steen fick lämna ordförandeposten. Hon ersattes i slutet av april av Erik Strand, tidigare generalsekreterare för Riksidrottsförbundet.
Hör mer om Svenska spels e-sportsplaner i senaste avsnittet av Breakits podcast.
Läs om hela framtidsstrategin här.
UPPDATERING: Regeringskansliet valde, efter Breakits begäran, att lämna ut Svenska Spels ansökan i sin helhet. Bolagets önskan om sekretess ansågs därmed sakna grund i sekretesslagstiftningen.