Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bröderna Brandberg och Gullspång Invest jagar nästa techsuccé

Artikel bild
Bröderna Brandberg. Från vänster: Erik, Magnus och Gustaf.

Med över tre miljarder kronor i ryggen från försäljningen av sina Axis-aktier ska familjen Brandberg bli en tung investerare i svenska startups. Via det stiftelsekontrollerade Gullspång Invest vill de bli "världens bästa ägare" till nya teknikföretag.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

I början av februari aviserades en av årets hittills största företagsaffärer i tekniksektorn i Europa. Då meddelade japanska Canon att det lade bud på samtliga aktier i övervakningskamerabolaget Axis - en affär på 23,6 miljarder kronor.

Det betydde jackpott för familjen Brandberg som var en av de största ägarna i bolaget och direkt accepterade budet.

För några veckor sedan gick aktieförsäljningen igenom och det innebär att familjen har fått in motsvarande 3,4 miljarder kronor på bankkontot. Men där ska de inte stå kvar särskilt länge.

Familjen har bildat en stiftelse som kontrollerar investmentbolaget Gullspång. Tanken är att pengarna från Axis-affären inte ska förändra den privatekonomiska situationen för familjen. De ska i stället gå direkt in i nya teknikbolag.

”Vi vill investera pengarna och vara med och bygga upp nya Axis”, säger Gustaf Brandberg.

Tillsammans med två av sina bröder, Erik och Magnus, och pappa Christer leder han familjens riskkapitalbolag Gullspång där merparten av pengarna från Axis-försäljningen hamnar. Gullspång är redan idag en aktiv investerare i det svenska techsegmentet. Men nu ska aktiviteten öka betydligt.

”Vi vill vara världens bästa ägare och då kan vi inte investera i för många bolag. Jag skulle säga att en rimlig prognos är att vi investera i max fem bolag per år och att varje investering ligger på mellan 1 miljon och 20 miljoner kronor”, säger Gustaf Brandberg.

Utöver det kommer Gullspång att saminvestera med andra riskkapitalbolag. Även då kan det handla om uppemot 20 miljoner kronor per investering.

”Vi gick till exempel in tillsammans med Creandum och GP Bullhounds sidecar-fond när bitcoin-bolaget KNC Miner tog in pengar i höstas. Då investerade vi 2 miljoner dollar”, säger Gustaf Brandberg.

Han har själv varit med och bygga upp bolag som entreprenör. Med några kurskamrater från Uppsalas it-ingenjörsprogram grundade han mjukvarukonsulten Citerus i början av 2000-talet.

”Jag var den som var sämst på programmering så jag fick bli vd. Det var några tuffa år efter it-kraschen men vi lyckades växa bolaget utan förluster och idag omsätter Citerus en bit över 30 miljoner kronor”, säger Gustaf Brandberg som numera inte är operativ i bolaget men en av ägarna.

Han betraktar uppdraget att förvalta miljarderna från Axis-försäljningen som ett stort ansvar och ser inte förmögenheten enbart som en fördel.

Hur mycket ekonomiskt stöd kan han till exempel ge sina barn när de växer upp utan att skämma bort dem? Det är en fråga som inte är helt enkel att besvara.

”Det är svårt. Själv fick jag motsvarande studielånet av mina föräldrar. Utbildning känns självklart att finansiera men sedan vet jag inte om mer pengar är någon bra lösning”, säger Gustaf Brandberg.

Tillsammans med sin pappa och bröderna gjorde han för en tid sedan en långsiktig plan för hur förmögenheten skulle förvaltas.

”Vi har identifierat fyra områden som vi vill satsa på: Energi, livsmedelsproduktion, hälsa, utbildning och resurseffektivitet”, säger Gustaf Brandberg och fortsätter:

”Alla bolag vi investerar i ska ha en innovativ och teknisk höjd och kunna skalas globalt”.

 Gullspångs placeringshorisont är betydligt längre jämfört med ett traditionellt riskkapitalbolag.

”Vi tittar längre än till nästa fond. Utgångspunkten är att vi investerar för nästa generation inte för en snabb exit”, säger Gustaf Brandberg.

Läs mer