Sök ikon

Tuff kritik mot regeringen: "Måste agera om något ska hända"

Artikel bild
Foto: Pressbild samt Janerik Henriksson/TT

Nu höjs röster från politiskt håll om att regeringen ska agera - så att utvisningar på grund av administrativa fel inte ska kunna ske.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Det finns stor risk att Tayyab Shabab och Justin Phepls bara är toppen på ett isberg. I Breakits artikelserie "Sverige behöver kodarna" vittnar en rad svenska framtidsbolag om liknande problem vad gäller Migrationsverket och rekrytering av utländsk arbetskraft. 

Nu höjs röster från oppositionen om att regeringen ska agera. 

“De måste agera om det ska kunna hända något på det här området snabbt. Om regeringen vill lösa det här problemet så är vi mer än glada att se till att de får majoritet i riksdagen bakom ett sådant förlag”, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Han menar att utvisningar som den av Tayyab Shabab “strider mot allt sunt förnuft”.

“Det är helt orimligt att det ser ut så här. De allra flesta förstår att folk som jobbar och är etablerade här ska få vara kvar”.

“När det görs mindre misstag från arbetsgivaren så måste det gå att rätta till dem. Att människor ska utvisas på grund av byråkratiska missar anser nog de flesta är orimligt”, säger Emil Källström.

År 2008 införde Sverige en ny lag om arbetskraftsinvandring, där kravet på att myndigheterna ska avgöra om en viss typ av arbetskraftsinvandring behövs slopades, istället blev det upp till arbetsgivaren att avgöra behovet.

Reglerna hyllades för att vara öppna, men fick också kritik.

Bland annat slog polisen larm om att de kunde leda till ökad människosmuggling och fackförbunden larmade om lönedumpning.

Sedan dess har lagen skärpts vid ett flertal tillfällen, band annat genom en överenskommelse mellan dåvarande alliansregeringen och Miljöpartiet 2014, där bland annat Migrationsverkets kontroller av arbetsgivarna skärptes.

Flera arbetsgivare som Breakit talat med upplever också att Migrationsverket har stramat åt sina bedömningar den senaste tiden.

“Det är tolkningen och tillämpning av de här reglerna som inte har blivit så som lagstiftaren hade förväntat sig. Det som behövs är ett förtydligande av lagen, så att den här orimliga tolkningen av reglerna inte längre kan gälla”, säger Emil Källström.

Han får medhåll från Liberalernas migrationspolitiska talesperson Fredrik Malm:

“Utgångspunkten för allt i detta bör vara att den som jobbar och kan försörja sig inte ska slängas ut från Sverige, regelverket borde utformas utefter det”.

“Det här visar att lagstiftningen har fått konsekvenser som man inte riktigt räknat med, när vi utformade de här reglerna för ett antal år sedan så handlade det om att personer inte skulle bli utnyttjade av sina arbetsgivare. Att kreativa och högpresterande programmerare skulle utvisas var inte vad vi såg framför oss”, säger han.

Även Fredrik Malm anser att lagen nu bör ändras, han tror dock inte att något sådant förslag kommer komma från regeringen eftersom fackföreningarna snarare trycker på om att skärpa reglerna kring till exempel kollektivavtal och hur arbetsannonserna ska utformas vid arbetskraftsinvandring.

“Det pågår en utredning just nu som handlar om tillsyn av arbetskraftsinvandringen, som syftar till att förhindra utnyttjande av icke-svenska medborgare. Den utredningen borde få tilläggsdirektiv för att föreslå konkreta åtgärder även på det här området. Det vore de snabbaste sättet, då skulle lagen kunna ändras redan nästa år”, säger han.

Breakit söker justitieminister Morgan Johansson (S) för en kommentar. 

Läs mer