Sök ikon

"Eftertraktade förmågor bara glider ur företagens händer"

Artikel bild
Pia Lind: "Det räcker inte att läsa lagen och praxis i dessa ärenden". Foto: Privat / Marcus Ericsson/TT.

Efter många år på Migrationsverket kämpar juristen Pia Lind för programmerare som får lämna Sverige

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Juristen Pia Lind har jobbat med migrationsrätt i 15 år. Hennes karriär inkluderar åtta år som processförare på Migrationsverket, arbete som föredragande vid Migrationsdomstolen och som handläggare på Migrationsverket.  

Sedan ett år tillbaka driver hon en egen juristbyrå.

Pia Lind vittnar om att programmerarna Tayyab Shabab och Justin Phelps är inte ensamma om att sitta på eftertraktad kompetens – men nekas arbetstillstånd.

Den senaste månaderna har Pia Lind fått in ett flertal ärenden som gäller problem med förlängning av arbetstillstånd för utvecklare och programmerare.

Pia Lind kan inte gå ut med namn på de personer hon hjälper. Men hon uppger att hon varit med om flera fall där programmerare och utvecklare har tvingats lämna Sverige på grund av att de inte levt upp till de snåriga regler som Migrationsverket följer. 

”Det finns en jättestor frustration. Man tappar extremt kompetenta och eftertraktade förmågor, de bara glider ur företagens händer”, säger hon. 

Pia Lind pekar på en särskild omständighet som får stora effekter. Många it-proffs kommer till Sverige som konsulter, och haft tillfälliga uppehållstillstånd. 

När de fått fast jobb, vill stanna i Sverige, och ansöker om permanent uppehållstillstånd, blir det problem. 

”Man tittar sju år tillbaka i tiden när man gör en ansökan, har man redan haft tillfälligt uppehållstillstånd i fyra av dessa ska den normalt sett beviljas”, säger Pia Lind. 

Men tiden som konsult, då arbetstagarna i perioder har åkt tillbaka till sina hemländer, blir en black om foten. 

”Eftersom konsultlivet innebär att de reser mycket har de inte haft en sammanhängande period på fyra år i Sverige. De har någon gång under tiden varit borta från Sverige mer än sex månader, då får man inget uppehållstillstånd alls”, säger Pia Lind. 

Hon tycker att mönstret är oroande. 

”Det är stora bolag som hyrt in dessa personer. Jag vet inte om det är okunskap kring att dessa människor mister rätten få ett pemanent uppehålllstillstånd eller om de helt enkelt struntar i det. 

Vad tycker du om det?

”Det är helt galet. Detta är tunga personer som går vidare och får fasta tjänster. Då ligger perioden som konsult dem i fatet”.

Pia Lind vill inte avslöja några namn på vilka som drabbats, men nämner tre exempel: 

# En rysk programmerare fick lämna Sverige, och jobba för sin koncern från ett annat land. Han väntar nu på att tiden ska gå så att han kan söka sin gamla tjänst i Sverige och därigenom få uppehållstillstånd.

# En andra klient kan inte få ett permanent uppehållstillstånd då han varit borta från Sverige i sex månader under perioderna som han haft arbetstillstånd. Han försöker istället ansöka om uppehållstillstånd med sin frus anställning som bas.

# En tredje, som varit delägare i en startup, valde att ta ut låg lön och vänta med försäkringar. Företaget går nu bra, men medgrundaren har lämnat Sverige för att söka permanent uppehållstillstånd för familjen med sin frus anställning som bas.

Förutom effekten att företag tappar arbetskraft pekar Pia Lind på det personliga lidandet. 

”Tänk att du har skött dig perfekt, haft en fast tjänst i flera år. När det är dags att ansöka om en förlängning av uppehållstillståndet så visar det sig att du varit utanför Sverige i sex månader under tiden som konsult. Det blir en enorm chock”. 

För företag som inte själva har järnkoll på reglerna är tillståndsprocesserna svårnavigerade och ofärutsägbara. 

"Som jurist gäller det att vara mycket noggrann och att föra en dialog med Migrationsverket. Det räcker inte att läsa lagen och praxis i dessa ärenden för att kunna hjälpa klienten på bästa sätt. Migrationsverket har i vissa fall egna rutiner som är svåra att förutse om man inte är insatt", säger Pia Lind. 

Juristen guidar: Så funkar arbetstillstånden

Här är Migrationsrättsexperten Pia Linds snabbguide till reglerna för arbetskraftsinvandring för människor utanför EU.

• När en utomeuropeisk person har haft uppehållstillstånd (UT) på grund av arbete i totalt 4 år (normalt UT i 2 x 2 år) under en sjuårsperiod är huvudregeln att man beviljas permanent uppehållstillstånd (PUT). 

• Har man varit utrest i mer än sex månader under denna period finns det risk att man enligt praxis och Migrationsverkets rutiner inte är berättigad till PUT. Man kan då ansöka om förlängning av tillståndet men då måste det föreligga särskilda skäl, exempelvis att sökanden behöver slutföra en arbetsuppgift. 

• Den sammanlagda tillståndstiden får vara högst sex år. Har man fortfarande inte kvalificerat sig för PUT efter denna period så finns det ingen grund knutet till själva arbetet på vilken Migrationsverket kan bevilja nytt uppehållstillstånd. Utvisningsbeslutet blir ett faktum. 

• Om lönen överstiger 47.100 kr kan personen kvalificera sig för EU:s blå kort vilket innebär lite mer generösa regler. Vissa länder har också särskilda avtal med Sverige vilket kan gynna processen, exempelvis associeringsavtalet mellan Turkiet och EU som bland annat rör frågor om arbetstillstånd. 

• Sökanden kan framföra andra grunder för uppehållstillstånd t.ex. som anhörig till make/maka med arbetstillstånd i Sverige eller anknytning till bosatt i Sverige.

Läs mer