Sök ikon

De ska rädda kodaren Tayyab Shabab från utvisning – gratis

Artikel bild
Tayyab Shabab: "Det känns väldigt osäkert hur det ska gå". Foto: Erik Wisterberg samt TT.

Han ska utvisas – trots att han själv inte gjort något fel. Nu ska Centrum för rättvisa driva kodaren Tayyab Shababs fall till domstol.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Ett hundratal personer samlades på måndagskvällen i Stockholms handelskammares lokaler. De var alla där för att visa sitt stöd för den utvisningshotade kodaren Tayyab Shabab

Flera oppositionspolitiker, företagare och Spotifys HR-chef Katarina Berg talade om hur lagen – eller tillämpningen av lagen – måste ändras så att inte talanger kastas ut från Sverige.

En aktör på plats gick dock längre än att bara uttrycka verbalt stöd. 

Centrum för rättvisa, en ideell organisation som ger gratis rättslig hjälp till privatpersoner i principiellt viktiga fall, tar sig nu an Tayyab Shababs fall. 

De ska hjälpa honom att överklaga Migrationsverkets utvisningsbeslut. 

”Vi kommer att backa dig i domstolen, och vi kommer att backa dig så långt det krävs”, sade Clerence Crafoord, vd för Centrum för rättvisa inför publiken. 

Sedan Breakit – och en rad andra medier – berättade om den pakistanske kodaren Tayyab Shababs fall har stödet varit massivt

Han har fast jobb som programmerare på app-bolaget Dynamo. 

Men för en månad sedan kom kallduschen. Tayyab Shabab fick ett brev från Migrationsverket där det stod att han har fyra veckor på sig att lämna landet.

Skälet till att han utvisas är att Tayyabs tidigare arbetsgivare initialt inte betalade in någon pensionsförsäkring. Det berodde i sin tur på att de väntade på att han skulle få ett svenskt personnummer. 

Trots att den tidigare arbetsgivaren har korrigerat felet retroaktivt har Migrationsverket alltså beslutat att Tayyab Shabab ska utvisas. 

Det har sin grund i regelverket för arbetskraftsinvandring som slår fast att utländska arbetstagare ska få lön och förmåner på samma villkor som finns i de centralt förhandlade kollektivavtalen.  Reglerna är tänkta att motverka att arbetsgivare utnyttjar utländsk arbetskraft genom lönedumpning och dåliga villkor. Gällande bristyrken, som programmerare, är det scenariot dock osannolikt, då företagen slåss med näbbar och klor om dem globalt. 

Tayyab Shabab var själv på plats på evenemanget på Stockholms handelskammare, som gick under namnet Backatayyab.

Han säger till Breakit att han är glad över stödet från Centrum för rättvisa, men att han är fortsatt orolig för hur hans framtid kommer att bli.

”Det känns väldigt osäkert hur det ska gå. Men jag är väldigt glad för alla som hjälper mig”, sade Tayyab Shabab till Breakits utsände. 

Centrum för rättvisa presenterade under måndagskvällen även en kartläggning av alla liknande fall under 2015 och 2016 som organisationen kunnat hitta. 

Slutsatsen är att det vanligaste skälet till att folk med fast jobb utvisas är att deras arbetsgivare inte levt upp till vart och en av de krav som kollektivavtalen i Sverige kräver.

”I de flesta fall utvisas folk inte för att lagen kräver det, utan på grund av en onödigt strikt tolkning av lagen. Människor som Tayyab skulle kunna få stanna”, hävadde Clarence Crafoord. 

Känner du till fler fall som liknar Tayyab Shababs? Mejla Breakits reporter på erik@breakit.se.

Läs Breakits tidigare artiklar om Tayyab Shabab här

Läs mer