Sök ikon

Efter Migrationsverkets beslut – nu får Justin Phelps inte jobba

Artikel bild
Justin Phelps har jobbat i Sverige sedan 2011. Nu får han stanna hemma. Foto: Erik Wisterberg.

Han värvades som CTO till startupen Joors. Nu tvingar Migrationsverket Justin Phelps att stanna hemma – i upp till två år. "Det är vansinnigt", säger han till Breakit.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Mannen på bilden är Justin Phelps. Han är 41 år, amerikansk medborgare och het på den svenska arbetsmarknaden.

I våras blev han CTO, teknisk chef på startupen Joors – ett bolag som hjälper mobiloperatörer att utveckla internetbaserade mobila lösningar. 

Tidigare i karriären hade Justin varit CTO på operatören Blue Stream Networks, samt grundat och sålt startupen Super Computer Gaming. Som systemarkitekt med djupa kunskaper från sin tid på den Nasdaq-noterade datajätten F5 Networks fick han enkelt jobb i Sverige när han beslutade sig för att flytta hit 2011. 

Han säger själv att Sverige hägrade som något av ett drömland. Justin Phelps kom hit för att skapa ett nytt, lugnare, liv efter hård arbetsperiod med 70 timmarsveckor på en startup som aldrig flög. 

”Jag hade flera vänner som skapat sig ett fint liv i Sverige och bestämde mig för att testa”, säger Justin Phelps.

Fem år senare har idealbilden av Sverige som ett progressivt land fått sig en rejäl törn. För en månad sedan fick Justin Phelps beskedet från Migrationsverket.

”Jag får stanna i Sverige, men jag får inte jobba. Jag måste sluta som CTO, vilket är förödande både för mig personligen och företaget”, 

För Justin innebär det att hans inkomst, över 50.000 kronor i månaden, försvinner. För samhället innebär det tiotusentals kronor i månaden i uteblivna skatteintäkter varje månad.

”Det är vansinnigt. Varför ska jag få stanna här, men inte få vara med och bidra? Detta skadar företaget, det svenska folket och mig personligen”. 

Fallet med den utvisningshotade programmeraren Tayyab Shabab har väckt stor uppmärksamhet och bestörtning. 

Hans tidigare arbetsgivare hade missat pensionsinbetalningar, vilket innebär att han ser ut att tvingas lämna Sverige trots ett fast jobb på app-utvecklaren Dynamo.

Fallet har effektivt satt strålkastarljuset på hur de gällande reglerna för arbetskraftsinvandring kan slå väldigt fel. 

”Det visar på brister i systemet som behöver rättas till, sade Johanna Jönsson, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet, till Expressen om Tayyab Shababs fall

De senaste dagarna har ett flertal företag och arbetstagare hört av sig till Breakit med liknande berättelser. I dag inleder Breakit artikelserien #SverigeBehöverKodarna för att belysa frågan, som är ett stort problem enligt Breakits kartläggning.

Även Justin Phelps fall har tydliga likheter. Två omständigheter gör att han inte får något nytt arbetstillstånd. 

• Hans arbetsgivare har gjort en miss, som resulterat i att Justin varit oförsäkrad under en period. Detta trots att hans anställningskontrakt slog fast att allt var i sin ordning.  

• Under 2014 var Justin under tre månader i USA för att via en kurs fräscha upp sina programmeringskunskaper. Istället för att ta tjänstledigt gick hans tidigare arbetsgivare med på att ge honom halv lön under studierna. 

• Det har lett till att Migrationsverket bedömer att Justins lön under 2014 inte var marknadsmässig, och inte i enlighet med hans kontrakt. Migrationsverket köper inte Justins förklaring. 

Brevet från Migrationsverket kom som en kalldusch precis när sommaren svepte in över Stockholm. Där fanns även ett hot om utvisning, om inte Justin Phelps kunde visa att han hade giltiga skäl att få stanna i Sverige. 

Det skälet heter Sofie. Justin hittade kärleken i Sverige under en nyårsnatt för ett par år sedan. Paret bor nu tillsammans i en lägenhet på Södermalm i Stockholm. 

”Jag skrev ett långt, långt brev till Migrationsverket. Det var bara en rad de brydde sig om: att jag har en svensk sambo”, säger Justin Phelps. 

Nu har Justins ärende hos Migrationsverket skruvats om. Istället för ett arbetstillstånd väntar Justin Phelps på ett besked om permanent uppehållstillstånd. Om han får det kan han jobba. Men det kan ta lång tid.

Förra året sökte närmare 170.000 människor asyl i Sverige. Migrationsverkets personal har gått på knäna. Justin Phelps har fått beskedet att den beräknade handläggningstiden för honom är 12-24 månader. 

”Det är deprimerande och en Kafkalik situation. Jag har funderar på om jag ska strunta i det och åka tillbaka till USA eller fortsätta jobba från Bolivia där vi har ett kontor”. 

Men Justin Phelps har bestämt sig för att ta strid. 

Han startar nu en förening, Open Sweden Future, som ska samla arbetstagare och arbetsgivare som drabbats av samma sak. Justin Phelps hoppas att nätverket kan bli en mittpunkt i kampen för att få politikerna att lyssna.

”Att bara sitta hemma i två år och vänta skulle döda mig mentalt. Nu vill jag få till en förändring. Mitt mål är att regeringen ska förstå att detta är ett problem”, säger han. 

Med på tåget är Alexander Bard, som informell rådgivare. Kanske kan även Spotify-grundaren Daniel Ek – som själv har erfarenhet av att skapa debatt – hjälpa till.

Har du tips på detta tema? Hör av dig till Erik Wisterberg på erik@breakit.se.

Dela gärna den här artikeln och använd hashtagen #SverigeBehöverKodarna

Breakits artikelserie #SverigeBehöveKodarna

Här är en snabbguide till Breakits artikelserie om problemen för utländska kodare. 

UTVISNINGEN: "Straffas för något jag inte har gjort"

Den pakistanske kodaren Tayyab Shabab är en nyckelperson på app-utvecklaren Dynamo. Han utvisas på grund av en tidigare arbetsgivares misstag.

"Det känns som att jag straffas för något som jag inte har gjort", säger Tayyab Shabab till Breakit.

Tayyabs fall väcker stor uppmärksamhet och bestörtning, men även ett massivt stöd.

CTO:N FÅR STANNA HEMMA: "Vansinnigt"

Justin Phelps är 41 år, amerikansk medborgare, och har jobbat i Sverige sedan 2011. Efter Migrationsverkets beslut tvingas han sluta jobba som CTO:o på startupen Joors.

Detta medan han istället väntar på uppehållstillstånd som "kärleksinvandrare".

”Det är vansinnigt. Varför ska jag få stanna här, men inte få vara med och bidra? Detta skadar företaget, det svenska folket och mig personligen”, säger Justin Phelps till Breakit.

TECHBOLAGENS VÄDJAN: "Låt kodarna komma in"

I Breakits karläggning av frågan framkom att flera av Sveriges ledande techbolag upplevt stora problem. De pekade på att det finns ett antal parallellfall till Justin och Tayyab – men även på att Migrationsverkets mycket långa handläggningstider ställer till med problem.

Tillväxten hämmas på grund av svårigeheterna att ta hit utländska kodare. Läs vad Spotify, Klarna, Izettle och sju andra techbolag vittnar om här.

JURISTEN: "Talangen glider ur händerna"

Breakit -

Juristen Pia Lind har 15 års erfarenhet av migrationsrätt. Hon har även jobbat på Migrationsverket och i Migrationsdomstolen. I en intervju med Breakit uppger hon att Migrationsverkets processer och tolkning av reglerna är så oförutsägbara att det inte räcker med att läsa lagen.

Hon pekar också på hur konsultlivet kan leda stora problem för utländska programmerare.

MIGRATIONSVERKET: "Enskilda drabbas hårt"

Breakit - Migrationsverket ser kodarnas problem - hur blev det så här?

Migrationsverket hävadar att myndigheten bara följer lagen, och en vägledande dom från Migrationsöverdomstolen.

Samtidigt medger Migrationsverket att enskilda abetstagare drabbas orimligt hårt av deras arbetsgivares misstag.

”Vi har lyft det till regeringen att lagen ser ut som den gör. Arbetstagaren drabbas väldigt hårt och mister rätten till uppehållstillstånd, medan inga repressalier finns mot arbetsgivaren”, säger Alexandra Elias på Migrationsverket.

Migrationsverket jobbar på att få ned handläggningstiden, men kan inte uppge hur lång tid det kommer att ta.

POLITIKERNA: "Dags att agera"

Breakit - Kravet: Kapa Migrationsverkets handläggningstid till en månad

Moderaterna kräver i sin budgetmotion ett tak gällande handläggningstiden. Det ska ta max 30 dagar att pröva ansökningar relaterade till arbetskraftsinvandring i Sverige. 

"När antalet flyktingar som kommer hit nu går ned måste man se till att en viss pott av Migrationsverkets pengar bara används till arbetstillstånd och uppehållstillstånd vid arbetskraftsinvandring”, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson (M).

Liberalerna och Centerpartiet tycker att tolkingen av lagen blivit orimlig – och vill se att den förtydligas.

“Det är tolkningen och tillämpning av de här reglerna som inte har blivit så som lagstiftaren hade förväntat sig", säger Emil Källström ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Läs mer