Sök

Programmerare: Med tuffa avtal blir det färre nya startups

programmering

Dan Nilsson och Christian Östman FOTO:PRIVAT

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

För programmeraren Christian Östman innebar friheten att koda på fritiden att han kunde dra i gång en egen startup. "Det skulle inte gå annars", säger han.

Svenska spelbolag använder anställningsavtal som innebär att de äger all kod medarbetarna skriver - även på fritiden. Det visar Breakits granskning.

En som alltid har undvikit att skriva på sådana anställningsavtal är kodaren Christian Östman, som har grundat spelstudion A small game. 

"Jag har jobbat med olika webbyråer och spelföretag. Då har jag alltid sett till att jag har kunnat göra spel vid sidan av. För mig har det varit viktigt som programmerare att kunna utvecklas för att kunna starta eget. Sådana avtal låser bara in en", säger Christian Östman.

Han kan förstå att avtalen ligger i spelbolagens intresse, men tycker att de inte är helt rättvisa. 

"Det är inte så att man blir klar med ett spel på en gång. Man lägger ut det först på en plattform och där kan spelet börja växa. Men det är väl då problem kan uppstå", säger han. 

Dan Nilsson är också programmerare och har bland annat jobbat som konsult åt spelbolagen King och Dice. Han tycker att det finns flera olika aspekter i det hela och att han kan förstå att spelbolagen inte vill att den anställde tar fram ett spel på fritiden. 

"Men så länge det inte är ett konkurrerande spel tycker jag att det är okej att koda på fritiden. Men personligen tycker jag att dessa avtal är hämmande och inget jag skulle skriva på", säger han.

Både Dan Nilsson och Christian Östman berättar att det är vanligt att spelutvecklare på spelbolag ändå släpper sina egna spel i skymundan. 

“Även där går det inte att säga att de gör något fel. Det är de där avtalen som gör att det blir så”, säger Dan Nilsson.

Läs mer