Sök ikon

Norska finansänglar kliver in med 10 miljoner i lånetjänsten Kameo

Artikel bild
F.v: Sebastian Harung och Bjørn Braaten. Foto: press.

Efter en ny finansieringsrunda är Kameo nu redo för officiell lansering av sin tjänst.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

jonas@breakit.se

Reporter

Kameo är en av ett antal svenska startups inom gräsrotsfinansiering, även kallat crowdfunding. Bolaget har dock valt en lite annan riktning än till exempel Fundedbyme eller Pepins.

Istället för att bjuda ut aktier i privata bolag har Kameo en plattform där privatpersoner går ihop och finansierar specifika lån till bolag, även känt som crowdlending.

“Det är lånebaserad crowdfunding. Vi började med idén att låna ut till alla småföretagare. Nu har vi fått så bra kundinflöde från fastighetsbranschen att vi har valt att fokusera på den branschen specifikt. Dessutom är fastigheter en bra säkerhet”, säger Sebastian Harung, medgrundare och vd på Kameo.

Han berättar att det framför allt handlar om mindre byggföretag som använder Kameo för att komplettera banklån vid byggande. Kameo tjänar pengar genom att ta en förmedlingsavgift av bolagen som tar in lån via sajten.

Bolaget grundades redan 2014 men lanseringen har dragit ut på tiden.

“Till en början ville vi använda en inhyrd plattform men den godkändes inte av danska finansinspektionen. Därför valde vi att utveckla vår egen tekniska plattform”, säger Sebastian Harung.

Under året har bolaget tagit in i underkant av 10 miljoner kronor. Med på tåget har norrmannen Sebastian Harung fått en rad tungviktare från finansvärlden.

Redan från början fick han med sig Bjørn Braaten, Avanza banks urpsrungsfinansiär. Björn Braaten är idag största ägare i Kameo med upp mot 40 procent av aktierna. Bolaget har också fått in Svein S. Jacobsen som styrelseordförande. Han har även suttit i Nordeas styrelse.

Trots att finansstjärnorna bakom och grundaren själv är norsk har bolaget valt lägga bolaget i Sverige. Paradoxalt nog beror det bland annat på att det finns mer konkurrens i Sverige.

“Vi tror att seriösa konkurrenter gynnar oss eftersom det ger branschen större legitimitet. Dessutom är Sverige en större marknad och har tydliga regler för branschen. Men målet är att lansera även i Norge inom kort”, säger Sebastian Harung.

Själva tjänsten har redan varit live i Sverige ett tag men nu har det blivit dags att slå på stora trumman och börja marknadsföra sajten.

Därför har bolaget tagit in 10 miljoner till i riskkapital. I den nya rundan väljer dock ingen av de befintliga ägarna att försvara sina andelar.

“Det är en uttalad strategi från vår sida att bredda ägarbilden. Vi vill ha många ägare som vill använda tjänsten och hjälpa till att lyfta varumärket”, säger Sebastian Harung.

Efter den nya rundan har bolaget totalt över 20 aktieägare, vilka det handlar om håller dock Sebastian Harung till stor del för sig själv. Men han berättar att den största nya investeraren är norrmannen Ola Heldal. Han har tidigare varit på Morgan Stanley och jobbat med handel i krediter och risker.

“Det är en bra affärsmodell ett riktigt proffsigt gäng. Det är extremt viktigt när man rör sig i den hårt regulerade finansvälrden. För mig är det viktigt att det jag investerar i hjälper till att skapa mer värde. Det gör Kameo genom att låna ut pengar till mindre företag som traditionella banker inte alltid tar emot”, säger han.

Exakt hur mycket han har gått in med vill han inte berätta men han säger att det är “i området kring ett par miljoner kronor”.

Någon exakt värdering vill inte parterna heller avslöja.

“Det jag kan säga är att vi ligger på en helt annan nivå än till exempel Lendify (låneförmedlaren som nyligen tog in 70 miljoner kronor. red. anm) men det är en utspädning som definitivt går att leva med”, säger Sebastian Harung.

Läs mer