Sök ikon

"Att skala ned säljavdelningen är ett naturligt steg för Spotify"

Artikel bild
Foto: TT/AP Photo/Lefteris Pitarakis

Att tungviktaren Jonathan Forster lämnar Spotify vittnar om att musikbolaget kan ha planer på att förändra hur de arbetar med annonser, skriver Breakits Jon Mauno Pettersson i en analys.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

jon@breakit.se

Chefredaktör

På måndagsförmiddagen kunde vi avslöja att Jonathan Forster, mångårig toppchef på Spotify, lämnar bolaget. På sitt snart tio åriga Spotify-cv återfinns titlar som Europachef, vice president, och allra senast ansvarig för sälj i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Det är Jonathan Forster som de senaste åren har ansvarat för den hårt kritiserade, och ständigt debatterade, freemium-modellens blygsamma intäkter.

Att Jonathan Forster nu lämnar Spotify kan tolkas på flera sätt. En möjlighet är naturligtvis att han kort och gott är sugen på nya utmaningar i livet. Som en av Spotifys första anställda sitter han sannolikt på aktier värda mångmiljonbelopp – vilket skulle kunna öppna upp för en karriär som investerare. En karriär som han dessutom redan har påbörjat, via investeringar i bolag som Teamtailor och Sparta.

En annan, kanske mer intressant, tolkning är att Spotify nu kan vara på gång att förändra hur de arbetar med annonser.

Flera faktorer pekar på detta. 

Intäktsmässigt har freemium-modellen hittills varit något av en flopp för Spotify. Vi har tidigare rapporterat om att Spotify endast drog in 1,7 kronor per gratisanvändare under 2014. En siffra som förvisso ökade med 50 procent under 2015 – men som fortfarande är väldigt blygsam i förhållande till hur många gratisanvändare bolaget har samt hur stora intäkterna från betalande användare är.

Bristen på intäkter har de senaste åren fått skivbolagen att rikta skarp kritik mot Spotify. I deras bok är ekvationen ganska enkel: Gratisanvändare genererar låga intäkter för Spotify, vilket går ut över deras intäkter och affär.

Spotify argumenterar å andra sidan för att gratisanvändare konverterar till betalande användare på sikt.

Att skivbolagsjättarna pushar stenhårt för att Spotify ska förändra sin annonsmodell är således en lågoddsare. Det svenska musikbolaget sitter dessutom i stenhårda förhandlingar om framtida rättighetsavtal med dessa skivbolag – avtal som mer eller mindre måste komma på plats för att en Spotify-börsnotering nästa år ska kunna bli av. 

Att Jonathan Forster lämnar Spotify kan vittna om att någon form av förändring nu kan vara på väg att ske.

Att Spotify strukturerar om, om vi nu utgår från att de gör det, är alltjämt både rimligt och naturligt. Personligen tror jag inte att annonserna kommer att försvinna helt och hållet – men sättet Spotify arbetar med att sälja reklamspottar kommer att förändras. 

Spotify är trots allt i grunden ett teknikbolag – inte ett säljbolag. Att automatisera säljet via smarta programmatic-annonser, som riktas till lyssnarna beroende på hur gamla de är, var i världen de befinner sig och vad de lyssnar på, är en effektiv och träffsäker annonsmetod. Titta bara på Facebook och deras affär.

Lyckas man bygga bra teknik för detta är det naturligt att säljavdelningen i sin tur skalas ned.

Att Spotify vill rikta in sig på den här typen av annonser bekräftades även i somras, då bolaget ingick partnerskap med annonsplattformarna AppNexus, Rubicon Project och The Trade Desk.

Huruvida detta är ett första steg mot en nedmontering av den ständigt debatterade freemium-modellen återstår däremot att se. Skivbolagen ser gärna att den skrotas, men Spotifys vd och grundare Daniel Ek är nog inte speciellt sugen på detta i dagsläget.

Men att automatisera och göra annonsförsäljningen smart och lönsam är han nog desto mer sugen på.

Läs mer