Sök

Genus-app mäter vem som talar– söker pengar till en ny funktion

GendertimerVeckans Break?Jämställdhet

Fotomontage: Gendertimer

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Vem pratar egentligen mest på nyheterna eller på din egen arbetsplats?
Appen Gendertimer mäter hur mycket män respektive kvinnor får göra sin röst hörd.
Nu är företaget på jakt efter pengar för att lägga till en ny funktion.

För fjärde veckan i rad fortsätter vi med konceptet “Veckans break?” där vi presenterar nya och oprövade idéer. Genus-appen Gendertimer har förvisso funnits sedan augusti förra året och har uppmärksammats både i Sverige och internationellt, men nu satsar grundarna vidare och lanserar en Kickstarter-kampanj för att kunna lägga till en ny röstigenkänningsfunktion.  Så kanske är det först nu den kommer få sitt riktigt stora break?

Många medier skrev om appen i julas i samband med att grundarna, Fredrik Eklöf och Andreas Bhagwani, presenterade en undersökning som visade vilken mansdominans som råder i tv-programmet “Kalle Ankas julafton”.

Syftet med appen är just att göra människor medvetna om genusstrukturer och att män ofta tar upp mer talartid än kvinnor, trots att vi i många fall tror annat.

“Vi ville skapa en app som gjorde det möjligt att mäta något som kan öka folks genusmedvetenhet och landade i att mätning av talartid var en bra grej. Ofta undervärderar vi hur mycket tid som män tar och övervärderar hur mycket kvinnor pratar. När vi blir medvetna om fördelningen så kan vi skapa mer inkluderande möten där alla tankar blir hörda”, säger Fredrik Eklöf.

I dagsläget har Gendertimer cirka 4 000 nedladdningar och sköts manuellt. Inne i appen finns kvinnliga respektive manliga symboler som man trycker på beroende på vem som talar. Det går också att ange antalet deltagare i gruppen eller mötet. Efteråt räknar appen ut ett resultat åt dig - exempelvis: “70 procent av mötesdeltagarna var kvinnor och de talade 25 procent av tiden”.

“Det främsta önskemålet som kommit från våra användare är att automatisera appen. Som det är nu kräver den uppmärksamhet under mötet och är tv-serien riktigt bra så glömmer man kanske att trycka på knapparna”, säger Fredrik Eklöf.

Därför startar han och Andreas Bhagwani en Kickstarter-kampanj där målet är att få in 90 000 kronor för att kunna utveckla en funktion som känner av om det är en man eller kvinna som pratar. Blir det mer pengar än så är planen också att ta fram en ny design med ett valbart tredje kön. Efter en dag har de fått in drygt 10 000 kronor.

“Det är något som vi har tänkt är viktigt att ha med, både för de personer som inte identifierar sig med de binära könen eller till exempel de röster som är svåra att identifiera i en tv-serie”, säger Fredrik Eklöf.

I en grupp som de jobbade med trodde deltagarna att talartiden var jämnt fördelad, medan appen visade att kvinnorna endast tog upp 20% av talartiden.

“Flera har börjat fundera - hur kommer det sig att män pratar så mycket längre tid, vad är det de säger? Många gånger upprepar faktiskt männen det någon annan man redan har sagt. Sedan är det förstås inte alla män som pratar mycket, ofta är det några få som tar upp all den här tiden”.

LÄS MER: Grabbarna dominerar de svenska miljardbolagen

Läs mer