Förra året fick de svenska storbankerna, representerade av SEB:s vd Annika Falkengren, hård kritik av startups på Stockholm Tech Fest. Det var framför allt Izettles grundare och vd Jacob de Geer, som tillsammans med Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski kritiserade bankerna.
Ett år senare menar dock Izettle-chefen att något har hänt.
“Det är en annan typ av diskussion nu. Det började förändras redan dagen efter fjolårets panel”, sa Jacob de Geer på måndagen under Stockholm Tech Fest.
När Breakit träffade honom efteråt utvecklade han resonemanget.
“Efter diskussionen hände något medialt också. Man började ifrågasätta hur aktiva bankerna är i att driva förändring. Sedan dess ser vi artiklar om banker som startar draknästen och gör investeringar nästan varje vecka”, säger han och fortsätter:
“Hela samtalet har förändrats. Det är fler dörrar som har öppnats och vi startups har också en öppnare attityd. Vi antar inte längre att bankernas dörrar är stängda.”
Även Sebastian Siemiatkowski verkar mer nöjd. Han menade dock att bankerna trots öppenheten kan komma att få problem med startups i framtiden.
“Jag tror inte att bankerna i sig är illa ute, men deras vinster är det. Hur långt bort är vi från en app som berättar för dig var du får det billigaste lånet och där det är ett knapptryck bort? Jag tror att det bara är två år bort”, sade han från scenen.
Efter att han förra året sablade ned bankerna har han ställt in siktet på nästa mål: Myndighetssverige.
“Jag har fått höra från personer på Finansinspektionen att ‘det är inte vårt jobb att hjälpa fintechbolag’. Det är en väldigt tråkig inställning”, sade han från scenen.
Hans kritik bygger framförallt på att myndigheten är för trög när det gäller att använda sig av ny teknik. Kritiken påminner alltså mycket om den som riktades mot bankerna förra året.
“Mycket av det man vill uppnå med reglering kan man uppnå med teknik. Det är inte det att vi fintech-startups inte fattar vikten av kundens integritet och säkerhet. Det är bara att vi är extremt kunniga inom teknik och ser hur man kan använda tekniken proaktivt”, säger han när Breakit pratar med honom efteråt.
Han menar dessutom att myndigheterna har en för snäv syn på sina egna regler.
“Man har en tendens att hamna i det klassiska tänket om att det står på ett sätt ska det vara så. Min uppfattning är att det faktiskt finns utrymme inom den gällande lagstifningen att vara proaktiv med teknik. Det utrymmet finns även inom de regler som stipulerats av EU”, säger han.