Det är genom stiftelsen Norrsken Foundation som Niklas Adalberth nu bygger upp det som uppges vara "Europas största hubb för en bättre värld". Hubben får namnet Norrsken House, vilket DN var först med att berätta om.
”Ekosystemet för vanliga entreprenörer i Stockholm är snudd på i världsklass. Men för sociala entreprenörer, som har en idé som kan göra skillnad, finns inte det ekosystemet”; säger Niklas Adalberth till Breakit.
Det ska nu förändras.
Just nu renoveras den 2400 kvadratmeter stora industrilokalen där reklambyrån Lowe Brindfors tidigare huserat. Inflyttning är planerad till årsskiftet – men redan i dag kan du kolla in bilderna inifrån huset.
”Vi prioriterar sociala techentreprenörer, de som vill göra samhällsskillnad med hjälp av teknik”, säger Niklas Adalberth.
Lokalerna kommer rymma kontorsplats för ca 300 personer och förutom ett kafé kommer det att finnas meditationsrum, film- och fotostudio, 3D-skrivare, VR-utrustning, lekrum för barn och föreläsningsyta med interna och externa gäster varje vecka.
Niklas Adalberth är en av de tre grundarna av det svenska betalbolaget Klarna. I höstas lämnade han sin operativa roll i Klarna, för att istället ägna sig åt välgörenhet. Steg för steg har hans planer för stiftelsen Norrsken foundation rullats ut under sommaren.
Breakit har tidigare berättat om storsatsningen Klarity, en egen visselblåsar-app som ska bekämpa korruptionen i världen.
Finansieringen av stiftelsen och dess samtliga initiativ kommer från Niklas Adalberths innehav i Klarna, ett innehav som han successivt har börjat sälja av. Nyligen kunde Breakit berätta att Avito-grundarna köpt en stor post.
I dag tar Niklas Adalberth bladet från munnen kring Norrsken foundations finansiering. Totalt har han tryckt in 170 miljoner kronor. Det ska täcka kostnaderna för Norrsken house, de egna projekten, labbet samt Norrskens inkubator.
”Det är det totala kapitalet som stiftelsen hittills har fått”, säger Niklas Adalberth.
Hur mycket kostar huset?
”En otrolig massa pengar. Men jag berättar inte hur mycket”.
Niklas Adalberth har både kapital, kontakter och viljan att spendera sin tid på att göra samhället bättre. För att välja vad han ska lägga sina pengar på har Niklas Adalberth valt att anamma filosofin "effektiv altruism". Kortfattat handlar det om att göra så mycket gott som möjligt per spenderad krona.
”Vi är fortfarande nybörjare och amatörer, men vi håller på och lär oss. Det ultimata hade kanske varit att ha ett sånt här hus söder om Sahara, men vi tror att vi kan göra en unik skillnad från Sverige med hjälp av teknik”.
Är det ett misslyckande för politiken att näringslivet måste ta denna roll?
”Det finns så mycket utmaningar att alla måste hjälpa till. Biståndsorganisationer kan inte slarva bort tio miljoner på ett it-projekt, men sociala entreprenörer har fördelen att de vågar ta risk och satsa.
Varför behövs ett fysiskt hus?
”Vi tror att det kan uppstå möjligheter och synergier som man inte ens kan fantisera om när vi samlar ihop denna typ av initiativ under ett och samma tak”.